Leiemeersen in Zulte – Oeselgem

Leiemeersen in Zulte – Oeselgem

#oudeleieoeselgem

Kasteel te Lake

Dit classicistische kasteel uit 1748 ligt binnen een vijfhoekige omwalling. Buiten de omwalling vind je de kapel van het kasteel. Het huidige kasteel werd gebouwd op de site waar al in de 13de eeuw een versterkt kasteel met motte stond, een kunstmatig aangelegde aarden heuvel. De naam te Lake verwijst naar de eerste bewoners, de familie Van Lake. Later werd het kasteel ‘Limnander’ genoemd. De Limnanderdreef verbond het kasteel met het kerkplein van Zulte, maar werd ervan afgesneden bij de aanleg van het afleidingskanaal van de Leie.
 

Graslanden en donken

Aan het kasteel te Lake liggen nog oude fragmenten van hakhoutbos dat rijk is aan voorjaarsbloeiers, zoals gele dovenetel en gevlekte aronskelk. Ten westen van het kasteel ligt de overstromingsvlakte van de oude Leie en de Mandel. ’s Winters verzamelen zich hier grote concentraties eenden en steltlopers. Enkele natte graslanden herbergen de typische plantensoorten van graslanden, zoals pinksterbloem en echte koekoeksbloem. Die bloemen kunnen niet overleven onder intensief landbouwgebruik. Daarom wordt hier een aangepast natuurbeheer toegepast. Centraal in het gebied ligt een zandige verhoging, een donk. Daar wordt nu voornamelijk maïs geteeld, maar er ligt ook een geïsoleerd naaldhoutbosje.
 

Wandelen en vissen

In de oude Leie komen vooral brasem, karper, rietvoorn, zeelt, snoek en paling voor. Vissen is alleen mogelijk met een openbaar visverlof. Het Agentschap voor Natuur en Bos ontwikkelde met de gemeente Zulte een Leiemeersenpad van 2,5 kilometer.

Adres: Kerkplein, 8720 Oeselgem-Dentergem. Parkeerzone aan achterkant van Kasteel te Lake, Linkeroever 37, 9870 Zulte

Openbaar vervoer: de bushalte 'Oeselgem Kerk' ligt op 150m van het Kerkplein. Meer info: www.delijn.be.

Kaart 

Toegankelijkheidsregeling