Lieteberg

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Lieteberg

Door Brouckto op di, 12/12/2017 - 14:44
Algemeen

Het bezoekerscentrum Lieteberg is de toegangspoort in Zutendaal van het Nationaal Park Hoge Kempen. Hier verken je de wereld van de microkosmos via unieke en vaak leerrijke activiteiten.

Bijencentrum
Maak kennis met de wondere wereld van bijen. Sla ijverige bijtjes gade in de educatieve bijenstand of neem een kijkje in het bevruchtingscentrum voor Carnabijen. Kleurrijke bijenwoningen in allerlei maten en vormen en een nostalgische bijenstalletje met oude korven geven je een idee over het imkeren van vroeger. Bijenimkers kunnen hier terecht voor meer begeleiding, vorming of kunnen hier zelf bijtjes kweken.

Blotevoetenpad
Het eerste blotevoetenpad van Vlaanderen. Trek je schoenen en sokken uit en wandel 2 km lang over hout, stenen, boomsnippers, gras, leem en water. Elke stap prikkelt je voeten en zintuigen. Je waadt door waterpartijen, beklimt zandheuvels en avontuurlijke touwenbrug en zoekt je weg door een labyrint. Een 18 meter hoge houten uitkijktoren geeft je een mooi uitzicht over de omgeving. Na afloop kan je in de cafetaria of op het terras genieten van een drankje en een stukje Limburgse vlaai.

Insectenmuseum Entomopolis
Ontdek de boeiende wereld van de kriebeldiertjes. Het nieuwe, interactieve museum met als thema “Fascinerende microkosmos” legt de nadruk op de relatie tussen mens en insect en toont je het belang van insecten in ons dagelijkse leven.

Panorama van de Kempen
In het onthaalcentrum hangt het "Panorama van de Hoge Kempen", een prachtig panoramisch schilderij van Charles Wellens, uniek in Vlaanderen. Ga dus zeker eens een kijkje nemen.

Vlinderkoepel
Wandel tussen fladderende vlinders of deel mee aan één van de nachtwaarnemingen.

Praktische info

Openingsuren Lieteberg
Van 11 maart t.e.m. 5 november: elke dag van 10 tot 19 uur
vanaf 6 november: elke dag van 10 tot 17 uur - Blotevoetepad is gesloten

Toegangsprijzen
Blotevoetenpad:

 • Volwassenen: € 5,00
 • Kinderen <1.20m: € 4,00
 • Groepen vanaf 20 pers.: € 4,00/persoon

Vlinderkoepel:

 • € 2,00 per persoon
 • Groepen vanaf 20 pers.: € 1,00/persoon

Entomopolis - "Facinerende microkosmos":

 • Volwassenen: € 6,00
 • Kinderen <1.20m: € 4,00
 • Groepen vanaf 20 pers.: € 4,00/persoon

Combitickets (Blotevoetenpad + Entomopolis + Vlinderkoepel):

 • Volwassenen: € 8,00
 • Kinderen <1.20m: € 6,00
 • Groepen vanaf 20 pers.: € 6,00/persoon


Nuttige info

 • Er mogen geen honden mee op het blotevoetenpad, viervoeters zijn enkel toegelaten op het terras
 • Het blotevoetenpad is ENKEL toegankelijk op blote voeten, de wandeling duurt +/- 1u30
 • Het blotevoetenpad is niet geschikt voor kinderwagens (kunnen aan het onthaal achter gelaten worden) of rolstoelen. Neem uw baby/peuter liever mee in een draagzak of een rugstoeltje
 • Er zijn lockers voor je schoenen (waarborg: € 1,00)
 • Kosten voor het verlies van de sleutel: € 20,00
 • Entomopolis (insectenmuseum), vlinderkoepel en cafetaria zijn toegankelijk voor mindervaliden
 • Aan de ingang van het bezoekerscentrum is een parkeerplaats voorzien voor mindervaliden, toegang via de Zuurbroekstraat 16 en aanmelden aan de slagboom, mindervalidenkaart leg je zichtbaar op het dashbord


Contactgegevens
Bezoekerscentrum Lieteberg
Stalkerweg 3690 Zutendaal Belgium
info@lieteberg.be
089/25 50 60

 

Stalkerweg
3690 Zutendaal

Zutendaal, het groenste snoepje van Vlaanderen, is de plaats bij uitstek om te onthaasten dicht bij de natuur. Procentueel gezien is Zutendaal de bosrijkste gemeente van Vlaanderen. Het is er goed toeven. Een uitgebreid wandelwegennetwerk leidt de bezoeker naar de mooiste plekjes. Het fietsroutenetwerk doorkruist de gemeente van uit alle richtingen. Je kan er zelfs op een leuke en veilige manier natuur beleven op blote voeten.

Als bosrijkste gemeente is de natuur één van de belangrijkste attractie in de gemeente. Je kan er eindeloos wandelen en fietsen door bos en heide, langs beekjes en heuvels. In bezoekerscentrum Lieteberg, tevens Dienst Toerisme, kan je terecht voor informatie aangaande het uitgebreid wandel- en fietsaanbod. Met de fiets kan je van uit Zutendaal alle kanten op. Geografisch ligt Zutendaal immers op het kruispunt van het Nationaal Park Hoge Kempen, Haspengouw en het Maasland.

Hou je van de rust en de stilte in de natuur dan is het erkend stiltegebied Zwarte Put de uitgelezen plaats om te gaan wandelen. Een stiltegebied is een plek waar de geluiden van de natuur overheersen. Het is een plek waar je even kan ontsnappen aan de drukte van elke dag. In Zutendaal ligt het stiltegebied in het overgangsgebied Kempen-Haspengouw. Het omvat naast bos- en heideterreinen een aantal beekvalleien met de bovenlopen van Kempense beken, landschappelijk waardevolle agrarische gebieden en enkele kleinere woonkernen. Genieten van stilte in Zwarte Put kan je via het stiltebelevingspad 'Pad der Zinnen'.

Als je door de verschillende mooie landschappen van Zutendaal struint, stuit je zeker vroeg of laat op één van de verborgen erfgoedschatten. Zo vind je in Stalken de best bewaarde boerenschans van de Kempen en werd in de Daal zopas de Dalerschans gerestaureerd. Schansen waren in de 17de eeuw het toevluchtsoord van de lokale bevolking om zicht te verdedigen tegen rondtrekkende legerbendes.

Het bezoekerscentrum ligt midden in de prachtige natuur in hartje Limburg, in een voormalige zand- en grindgroeve. Het centrum is een van de toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Jong of oud, expert of leek, iedereen vindt hier zijn gading tussen de talrijke activiteiten en opleidingen.