Natuur, dat is pas kunst

Natuur, dat is pas kunst

Natuur is onze corebusiness, maar ook wat kunst betreft zijn we geen groentjes. We lieten enkele kunstenaars met grote K los op onze domeinen. Met heel andere ogen dan biologen creëerden ze artistieke hoogstandjes in het groen. Kiezen is verliezen. Maar als je moet kiezen tussen een natuuruitstap of een museumbezoek, dan valt er in de gebieden hieronder alleen maar te winnen. Een succesverhaal dat zeker wordt vervolgd.

'Back to the roots' in Pelt

Verscholen tussen de bossen op Heesakkerheide in Bosland (Pelt) ligt dit beeldend werk van Will Beckers op een eilandje omgeven door water. De sculpturale vorm verbeeldt een van de eerste levensvormen die voorkwamen op onze aarde: de amoebe. Vanop een afstand zie je in het water de weerspiegeling van het kunstwerk, waardoor de amoebe volledig van vorm is. Het kunstwerk lijkt op een prehistorisch dier. (© Will Beckers)

Bezoek Bosland >

Landart in de Polders van Kruibeke

In de prachtige polders, tussen de Verkortingsdijk en de Ringdijk, staat de Arcade van Gijs Van Vaerenbergh. Bogen die als een zigzag over de ringdijk lopen. Op de visvriendelijke stuw aan de Blauwe Gaanweg vind je de Kunstvis van Erwin Dielemans. Op de Scheldelei ten slotte staat de CosmoGolem van Koen Vanmechelen. (© Paul D'Eer)

Kunst kijken in de Polders van Kruibeke >

Kasteeldomein Alden-Biesen

In het kasteeldomein van Alden-Biesen gaan natuur en cultuur hand in hand. Een prachtig park van 43 hectare omringt het kasteel, ondertussen een belangrijk cultuurcentrum. Strakke, symmetrische perken en een oranjerietuin wisselen af met een meer natuurlijk, Engels geïnspireerde tuin. In het kasteel kun je genieten van verschillende tentoonstellingen.

Ontdek Alden-Biesen >

Kalkense Meersen

Voor de kunstroute Beeldenstroom 2012 creëerde Kunstenaar Will Beckers de ultieme combinatie tussen kunst en natuur in de Kalkense Meersen. Op en rond oude knotwilgen maakte hij een organisch vlechtwerk van duizenden wilgentenen. Ook de Nederlandse kunstenaar Reinier Lagendijk zorgde voor twee kunstwerken langs de dijk van Aard naar Wetteren. (©Yves Adams)

Trek naar de Kalkense Meersen >

De Abdij van Herkenrode

Op deze abdijsite gaan natuur en erfgoed, maar ook kunst, hand in hand. Je vindt er het monumentale belevingsgerichte kunstwerk van Hans Op de Beeck 'Het Stille Uitzicht'. Via een lange gang ga je naar een observatiekamer, waar je uitkijkt over een op schaal gesculpteerd landschap. Een unicum. Geniet daarna van het schitterende groene uitzicht rond Herkenrode.

Geniet van de Abdij van Herkenrode >

De doorkijkkerk in Borgloon

De blikvanger in het Haspengouwse landschap is de ‘doorkijkkerk’ van het architectenduo Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh in Borgloon. De doorkijkkerk staat op de Bollenberg en wil voorbijgangers en bezoekers anders naar de omgeving doen kijken. (© Z33 - Reading Between the Lines)

Kijk eens 'door' de Bollenberg >

De Twijfelgrens

Nog op de Bollenberg in Borgloon vind je dit kunstwerk van Fred Eerdekens, op de wandelweg tussen de Grootloonstraat en de Romeinse Kassei. Enkel wanneer je vanuit de juiste positie kijkt, kun je op deze houtachtige sculptuur het woord ‘twijfelgrens’ lezen.

Twijfel niet, dit is de Bollenberg >