06.09.2017

Nieuwe vogelkijkhut in het Vloethemveld

In het najaar start het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) met de bouw van een nieuwe vogelkijkhut in het Vloethemveld. Die kijkhut zal zorgen voor een prachtig uitzicht op de grote vijver van het voormalige militaire domein. De bouw is het resultaat van de samenwerking met de gemeenten Zedelgem en Jabbeke en de Vlaamse Landmaatschappij om het onthaal van het Vloethemveld vorm te geven.

Het voormalige militair domein is niet permanent toegankelijk door de kwetsbare erfgoed- en natuurwaarden. De nieuwe vogelkijkhut is bereikbaar via een corridor. De constructie bestaat uit een metalen structuur en wordt bekleed met een ecologische verduurzaamde beplanking. De bezoeker zal van ongeveer twee meter hoog een goed uitzicht hebben op de vijver met, vooral in de winter, talrijke watervogels zoals smienten, wintertalingen en futen.  De kostprijs voor deze kijkhut en corridor bedraagt 66.000 euro.

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Natuur: “Ik vind het heel belangrijk dat natuur toegankelijk wordt gemaakt. Met de nieuwe kijkhut kun je toch optimaal genieten van de talrijke watervogels en de mooie uitzichten zonder de natuur te verstoren”.

De laatste jaren heeft het Agentschap voor Natuur en Bos al heel wat werken uitgevoerd om de bezoeker beter te ontvangen in het Vloethemveld. De uitkijktoren aan de noordzijde biedt een prachtig uitzicht over het noordelijk heidegebied met vennen. Er zijn ook extra wandelpaden in het bos aangelegd en het gebied kreeg nieuwe onthaalborden en een nieuwe onthaalfolder. Een nieuw fietspad door het bos sluit aan op het fietsroutenetwerk. Kinderen kunnen zich uitleven in de nieuwe speelzone vol verrassende speelelementen.

Naast de bouw van de nieuwe vogelkijkhut staan het komende jaar nog andere werken op de planning. Dit najaar wordt ook een luifel geplaatst in de onthaalzone om drie kunstwerken van de vroegere krijgsgevangenen te beschermen en bewaren voor de toekomst. Ook de renovatie van het onthaalgebouw start nog dit jaar. Het gebouw wordt de uitvalsbasis voor een bezoek aan de natuur- en erfgoedsite in het Vloethemveld. Een grondige onderhoudsbeurt van de barakkenstraat staat gepland voor 2018. Andere gebouwen worden gerestaureerd als beheerloodsen van het Agentschap voor Natuur en Bos, zodat de omringende natuur goed onderhouden kan worden.