Hou het veilig in de natuur!

Corona: richtlijnen en informatie in verband met onze natuurgebieden

Onze natuur is open, gratis en zonder reservatie! De meeste speelzones, banken, multimovepaden etc. zijn eveneens toegankelijk. Hou uiteraard voldoende afstand. Honden zijn ook welkom, maar steeds aan de lijn. Als je spullen meebrengt naar het bos, neem je afval dan gewoon mee naar huis, zo houden we het aangenaam voor iedereen.

Op deze pagina bundelen we alle richtlijnen en informatie omtrent het coronavirus in onze natuurgebieden. 
Volg Natuur en Bos ook op TwitterFacebook of Instagram voor regelmatige updates.

Richtlijnen in bos- en natuurgebieden

 • Wandelen in het bos is en blijft uiteraard een aanrader. Hou echter voldoende afstand van andere bezoekers en vermijd drukke plaatsen.
 • Je mag in alle bossen en natuurgebieden in Vlaanderen momenteel maximaal met tien personen samenkomen, met respect voor de afstandsregels en enkel van 5 uur 's ochtends tot middernacht.
 • Check op voorhand of de gemeente waar je gaat wandelen een mondmaskerplicht oplegt. Mond- en neusbedekking wordt altijd sterk aanbevolen.
 • Zoveel mogelijk infrastructuur (picknickbanken, speeltuigen, multimovepaden… ) is opengesteld. Het zou kunnen dat lokaal omwille van een goede reden een andere beslissing genomen wordt. Respecteer deze dan ook! Wanneer we merken dat er problemen ontstaan, zullen we meteen overgaan tot bijkomende maatregelen of sluitingen op terrein.
 • Vanaf 19 juni 2021 zullen onze bivakzones weer openen. Binnenkort zullen we met een reservatiesysteem werken. Meer nieuws hierover volgt. 

En natuurlijk gelden altijd deze algemene richtlijnen:

 • Blijf op de paden.
 • Begeef je niet in bossen en natuurgebieden die publiek niet toegankelijk zijn.
 • Hou je hond altijd aan de leiband. Wil je je hond laten rondrennen? Bezoek dan een van onze hondenzones.
 • Neem eventueel afval altijd gewoon mee naar huis.
   

Gidsen: informatie voor organisatoren

Alle laatste informatie met betrekking tot het organiseren van gidsbeurten vind je in een sectorprotocol, net als bijkomende veiligheidsmaatregelen die je moet nemen. Zorg er dus zeker voor dat je als organisator aan deze maatregelen voldoet.

Sporten

De huidige regels omtrent het coronavirus en sporten, al dan niet in de natuur, vind je op onderstaande websites. 

Kan de jacht doorgaan?

De jacht kan doorgaan, maar volgens de samenscholingsregels die van toepassing zijn, dus met maximaal tien personen en met respect voor de afstandsregels. Een uitzondering op toegang tot natuurgebieden en bossen tussen middernacht en 5u wordt gemaakt voor de jacht op everzwijnen voor het controleren van de populatie en overlast.

Opleidingscentrum Inverde 

Je kunt bij Inverde nog steeds terecht voor kwaliteitsvolle opleidingen. Natuurlijk zijn jouw veiligheid en gezondheid onze prioriteit. Daarom nemen we voor elke opleiding acht maatregelen die er samen voor zorgen dat alles veilig kan verlopen. Zowel voor jou, als voor onze lesgevers. Zo nemen we bij Inverde uitdrukkelijk onze verantwoordelijkheid om het coronavirus te helpen indijken. 

Online leren:

Suggesties of vragen aan Inverde? Mail ze naar info@inverde.be of bel 02 658 24 94. Alle informatie vind je ook op www.inverde.be  
 

Officiële overheidsinformatie omtrent het coronavirus 

BELANGRIJK: ga regelmatig zelf naar de officiële overheidswebsite over corona voor de laatste stand van zaken.