Meer toegankelijk groen in de Vlaamse Rand

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
zondag, 10 oktober, 2021

Er komen in de Vlaamse Rand meer dan 70 voetbalvelden aan extra toegankelijk groen bij. Minister van Vlaamse Rand Ben Weyts en minister van Natuur Zuhal Demir investeren bij de start van de Week van het Bos 2 miljoen euro in 9 groene projecten in de Vlaamse Rand. Zo komt er in Beersel een stuk van het verdwenen Zitterbos terug, wordt er in Dilbeek werk gemaakt van een nieuw bos en komen er in onder meer Vilvoorde en Hoeilaart nieuwe parken.  “We zorgen voor méér natuur én voor meer toegang tot die natuur”, zeggen de ministers. “De Rand is Vlaams én steeds meer groen”.

De Vlaamse Rand rond Brussel is van oudsher een mooie en groene streek. De Vlaamse Regering investeert in het behoud én de verdere uitbreiding van al dat groen. De focus ligt op toegankelijk groen, waar de bewoners en de bezoekers van de Vlaamse Rand effectief van kunnen genieten. Het grote publiek heeft immers weinig aan grote groene percelen die volledig afgeschermd en afgesloten blijven.

Minister van Vlaamse Rand Ben Weyts en minister van Natuur Zuhal Demir investeren nu bij de start van de Week van het Bos  2 miljoen euro in 9 groene projecten in de Vlaamse Rand. Zo worden er in Beersel enkele percelen bebost om zo een stuk van het verdwenen Zitterbos – dat moest wijken voor onder meer de aanleg van de Ring rond Brussel en de spoorlijn – in ere te herstellen. In Dilbeek wordt werk gemaakt van het Mullebos: een nieuw ecologisch bos tegen de grens met Brussel, waar buurtbewoners tot rust kunnen komen en waar bezoekers kunnen bijleren over de natuur. In onder meer Vilvoorde en Hoeilaart worden er nieuwe parkzones aangelegd.

“Deze investeringen zorgen al voor extra bomen en we willen nog veel meer bomen bijplanten in de komende jaren”, zegt minister van Vlaamse Rand Ben Weyts. “Vroeger waren we al blij als we bestaand groen konden bewaren, maar nu gaan we een stap verder: we zorgen ook voor bijkomend groen. Waar ook meer mensen van kunnen genieten”.

“Het afgelopen anderhalf jaar hebben we de natuur in Vlaanderen herontdekt. De roep naar toegankelijk groen klonk luider dan ooit. Zeker in onze steden was de nood hoog om er even tussenuit te knijpen in het groen. Elk goed initiatief dat zorgt voor meer natuur waarvan de Vlaming kan komen genieten kan daarom op al mijn steun rekenen”, zegt Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir.

Gemeente Project
Beersel Gedeeltelijk herstel van het verdwenen Zitterbos -  bebossing percelen
Dilbeek Herbebossing van percelen om vorm te geven aan het nieuwe Mullebos
Vilvoorde Realisatie Park De Molens binnen stadsvernieuwingsproject 4Fonteinen
Zaventem Aankoop en uitbreiding Zavelbos
Zaventem Ontharding en bebossing langs de Woluwe
Halle Aankoop gronden Groebegracht met oog op realisatie natuurgebied
Drogenbos Aanleg voedselbos en inrichting van een speelbos in het FeliX-project
Affligem Aankoop en inrichting van een populierenbos in Teralfene
Hoeilaart Realisatie Koldampark tussen de sporthal en de Koldamstraat