Aanleg mountainbikepad doorheen Simliduinen in Nieuwpoort gaat van start

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
maandag, 9 maart, 2020

Samen met Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid, zal de stad Nieuwpoort de komende weken een nieuw mountainbikepad uitzetten in de Simliduinen. Tussen de Louisweg en de Kinderlaan zullen de boswachter en medewerkers van de sport- en groendienst van Stad Nieuwpoort het traject vrijmaken en de nodige infoborden voorzien.

Het beheerplan voor de Simliduinen werd op 23 april 2019 goedgekeurd door de Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw. Dit plan is een uitgebreid document waarin het duurzaam beheer en de recreatieve inrichting van het natuurgebied voor de komende 24 jaar bepaald wordt.  Met de aanleg van het MTB-pad wordt gestart met de recreatieve uitbouw van het gebied.

Veiligheid verhoogt

Door de wildrecreatie van de talrijke mountainbikers in de Simliduinen zijn er vaak gevaarlijke situaties met wandelaars op de smalle paadjes. Hierdoor is een scheiding van wandelaars en mountainbikers nodig. Met de aanleg van dit mountainbikepad kunnen beide groepen recreanten in alle rust en zonder gevaar het duinengebied bezoeken of met de fiets doorkruisen.

Schepen van Sport Bert Gunst reageert opgetogen: “Uit dit plan blijkt dat natuur en sport perfect combineerbaar zijn. Dankzij een uniforme mountainbikeroute in de Simliduinen kunnen mountainbikers nu nog meer genieten van de prachtige omgeving en dit met respect voor de natuur.”

Topnatuur en recreatie hand in hand in de Simliduinen

“Momenteel worden ook de plannen voorbereid voor de verdere inrichting van dit duinengebied. Zo komen er ook wandelpaden, een uitkijkpunt en een speelzone.  Om de waardevolle duingraslanden alle kansen te geven, zullen op termijn ook schapen en andere grazers worden ingeschakeld. Daarvoor worden later ook rasters geplaatst” laat boswachter Guy Vileyn weten. 

De Simliduinen maken deel uit van het NATURA 2000-netwerk van Europees beschermde topnatuur. Om deze natuur een handje te helpen zullen tijdens de werken ook bijkomende struiken en  bomen worden verwijderd en zal er gegraven worden om ruimte te bieden voor vochtige duinpannes, poelen en drogere duingraslanden.