Agentschap voor Natuur en Bos roept op om bivakzones te respecteren

maandag, 8 augustus, 2016

Unieke ervaring van kamperen in de natuur dreigt te verdwijnen door overlast

De afgelopen jaren heeft het Agentschap voor Natuur en Bos in een tiental van zijn bossen en natuurgebieden zogenaamde bivakzones geopend. Dat zijn terreinen die worden aangeduid met een speciaal pictogram en beschikken over minimale voorzieningen. Iedereen mag er gratis kamperen, op voorwaarde dat ze zich aan een aantal afspraken houden. Het Agentschap stelt nu tot zijn spijt vast dat die in sommige natuurgebieden met de voeten getreden worden, met een pak overlast voor de natuur en andere bosgebruikers tot gevolg. 


Maximale natuurbeleving, minimale ecologische voetafdruk

Zomaar je tentje opzetten in de natuur mag natuurlijk niet. Om mensen toch te kunnen laten genieten van de bijzondere ervaring om in het bos te overnachten, opende het Agentschap voor Natuur en Bos een tiental bivakzones in verschillende bossen en natuurgebieden in Vlaanderen. De bivakzones zijn alleen te voet of met de fiets te bereiken. Ze zijn meestal voorzien van een waterpomp, een vuurkorf en soms een composttoilet.

Geen gewone toeristische camping dus, wel een plek voor een maximale natuurbeleving met een minimale ecologische voetafdruk. Op de bivakzones mogen maximaal 3 tentjes staan en reserveren is niet mogelijk. Zo blijft het rustig voor mens en dier. Kampeerders mogen ook niet langer dan 48 uur in dezelfde bivakzone blijven.


Overlast in bivakzones neemt toe

De belangstelling voor de bivakzones is sterk gegroeid, maar helaas heeft deze ontwikkeling niet alleen positieve gevolgen. Steeds meer mensen laten er hun afval achter, komen in grote groep kamperen of nemen zelfs gigantische geluidsinstallaties mee. Houten zitbanken, tentenplatformen of vuurkorven die boswachters met veel passie hebben gebouwd en onderhouden, worden vernield. Wat bedoeld is als kleinschalige kampeerlocaties voor natuurliefhebbers, dreigt te veranderen in een trekpleister voor feestjes en barbecues. En dat is uiteraard niet de bedoeling.

Marie-Laure Vanwanseele, woordvoerster van het Agentschap voor Natuur en Bos: "We willen graag benadrukken dat het niet om een algemeen probleem gaat. De meeste gebruikers van de bivakzones zijn heel enthousiast over de unieke natuurbeleving en respecteren de afspraken. We betreuren het dan ook des te meer dat enkelingen in bepaalde gebieden dit verstoren."

In Nederland heeft Staatsbosbeheer, de Nederlandse tegenhanger van het Agentschap voor Natuur en Bos, al verschillende locaties moeten sluiten wegens overlast. Bij ons komt het voorlopig niet zover. Waar zich problemen voordoen, werkt het Agentschap voor Natuur en Bos met de lokale partners een oplossing uit. 

Lees enkele leuke blogs over kampeerervaringen op de ANB-bivakzones: