Beheerplan Wolfsputten in uitvoering

Natuur en Bos investeert fors in recreatieve infrastructuur en natuurverbetering

maandag, 8 oktober, 2018

In september startte Natuur en Bos met inrichtingswerken in het natuurgebied Wolfsputten in Dilbeek. De werken passen in het recent goedgekeurde natuurbeheerplan en zullen een paar jaar duren. Ze zullen de natuurwaarden en de beleving van het gebied sterk verbeteren. De totale investering bedraagt zo’n 950.000 euro.

Extra beleving

Vorig najaar stonden al enkele inrichtingswerken op het programma met als blikvanger twee nieuwe hondenlosloopzones. Eentje werd aangelegd naast de petanquehal aan het skatepark (d’ Arconatistraat), de andere in de Renbaanwijk (Turflaan/Draverslaan). Intussen vonden al heel wat hondenliefhebbers en hun viervoeters de weg naar deze losloopzones. Honden spelen er naar hartenlust, terwijl de baasjes elkaar leren kennen. In de rest van het natuurgebied Wolfsputten blijft het aanlijnen van honden verplicht, zodat de waardevolle natuur er alle rust krijgt.

Trouwe bezoekers weten dat in natte periodes het dragen van laarzen in Wolfsputten geen overbodige luxe is. Sommige delen lagen er heel modderig bij waardoor allerlei nieuwe paadjes ontstonden. Deze paadjes liepen soms kriskras door de prachtige voorjaarsflora waarvoor Wolfsputten zo gekend is. “Om schade aan deze waardevolle vegetatie te voorkomen, zullen we dit najaar een aantal knuppelpaden aanleggen”, vertelt boswachter Wouter Huygens. “Een gloednieuw knuppelpad zal bezoekers toelaten om op een comfortabele manier door de vallei te wandelen. De bestaande knuppelpaden zijn in slechte staat en gaan we ook vervangen.”

Als sluitstuk op de nieuwe inrichting, komt er aan de Kloosterstraat een uitkijkplatform. Dat uitkijkpunt zal een prachtig uitzicht bieden over Wolfsputten, een fenomenaal natuurlijk zicht dat snel een bekende fotoplaats zal worden in de Groene Rand. In de directe omgeving zal de bezoeker ook een nieuw pad kunnen nemen waardoor hij niet meer over de Kloosterstraat moet om door het gebied te wandelen. De werken zijn voorzien in het voorjaar van 2019.

Europese topnatuur

De natuur in Wolfsputten is Europees beschermd. Door de inrichting en het beheer wil Natuur en Bos deze natuurwaarden zo goed mogelijk beschermen en zelfs verbeteren.

Zo kocht Natuur en Bos vorig jaar nog zes hectare aan waar nu een bos wordt aangeplant. Dit najaar komt daar nog een aantrekkelijke struikenrand bij en breidt het bos verder uit.

Planning

De huidige werken zullen wellicht volgend voorjaar afgerond zijn.

Ook volgend jaar zijn er nog werken gepland. De onthaalzone aan de Westrand wordt heringericht er met onder andere een echt amfitheater. Daarnaast wordt werk gemaakt van de poelen, krijgen heel wat bospaden een nieuwe toplaag en de andere toegangen een facelift.

Alle geplande werken zouden tegen het najaar van 2019 klaar moeten zijn.

Tijdelijke hinder

“Wolfsputten met de kenmerkende landschappen en wondermooie voorjaarsflora behoort zonder twijfel tot de mooiste natuurgebieden in de Groene Rand. Met deze werken verbeteren we de natuurwaarden en de toegankelijkheid van het gebied. In overleg met de aannemer zullen we de overlast tot een minimum proberen te beperken. Onvermijdelijk zullen de werken tijdelijk voor hinder zorgen. Zo moeten we bepaalde paden tijdelijk afsluiten om ze vlot te kunnen uitvoeren", zegt regiobeheerder Wim De Maeyer.

Natuur en Bos vraagt hiervoor dan ook het nodige begrip en geduld.