01.06.2017

Bivakzone Muziekbos sluit wegens aanhoudende overlast

De afgelopen jaren heeft het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) van de Vlaamse overheid in de Vlaamse Ardennen in een viertal natuur- en bosgebieden bivakzones geopend. Dit zijn terreinen die worden aangeduid met een speciaal pictogram en beschikken over minimale voorzieningen om er te kamperen. Iedereen mag er gratis verblijven, op voorwaarde dat ze zich aan een aantal afspraken houden. Het agentschap stelt nu tot zijn spijt vast dat die afspraken in het Muziekbos (in Ronse / Maarkedal) met de voeten getreden worden, met een pak overlast voor de natuur, andere bosgebruikers en omwonenden tot gevolg. De voorbije jaren werd herhaaldelijk gewaarschuwd, werden extra controles uitgevoerd, helaas zonder merkbare verbetering. Het ANB sluit daarom de bivakzone in het Muziekbos. 
 

Bivakzones: maximale natuurbeleving, minimale ecologische voetafdruk

Zomaar je tentje opzetten in de natuur mag natuurlijk niet. Om mensen toch te kunnen laten genieten van de bijzondere ervaring om in het bos te overnachten, opende het Agentschap voor Natuur en Bos een tiental bivakzones in verschillende bossen en natuurgebieden in Vlaanderen. De bivakzones zijn alleen te voet of met de fiets te bereiken. Ze zijn meestal voorzien van een waterpomp, een vuurkorf en soms een composttoilet.

Geen gewone toeristische camping dus, wel een plek voor een maximale natuurbeleving met een minimale ecologische voetafdruk. Op de bivakzones mogen maximaal 3 tentjes staan en reserveren is niet mogelijk. Zo blijft het rustig voor mens en dier. Kampeerders mogen ook niet langer dan 48 uur in dezelfde bivakzone blijven.


Overlast in bivakzone Muziekbos nam erg toe

De belangstelling voor de bivakzones is sterk gegroeid, maar helaas heeft deze ontwikkeling niet overal alleen positieve gevolgen. In het Muziekbos kwamen de voorbije jaren meer en meer problemen. Steeds meer mensen laten er hun afval achter, komen in grote groep kamperen en feesten of nemen zelfs gigantische geluidsinstallaties mee. Houten zitbanken, platformen om de tentjes op te plaatsen of vuurkorven die de arbeiders en boswachters met veel passie hebben gebouwd en onderhouden, worden er vernield. Wat bedoeld was als kleinschalige kampeerlocatie voor natuurliefhebbers, is er de voorbije jaren herhaaldelijk veranderd in een trekpleister voor feestjes en barbecues. En dat is uiteraard niet de bedoeling. Zo hadden de echte kampeerders die per fiets of te voet kwamen, geen plaats of werden ze weggejaagd door luidruchtige feestvierders.
 

Bivakzone Muziekbos sluit

Het gaat niet om een algemeen probleem met de bivakzones. De meeste gebruikers van de bivakzones zijn heel enthousiast over de unieke natuurbeleving en respecteren de afspraken. Het Agentschap voor Natuur en Bos betreurt het dan ook des te meer dat enkelingen dit in het Muziekbos verstoren. De voorbije jaren werkte het ANB in samenspraak met de politie en de stad Ronse nochtans extra maatregelen uit om meer controle uit te oefenen. Aangezien dit de voorbije jaren en maanden niet tot een gewenst resultaat leidde, sluit het Agentschap voor Natuur en Bos de bivakzone in het Muziekbos. Het ANB betreurt dat ze deze stap moet zetten, maar andere oplossingen waren helaas meer voorhanden.