16.02.2017

Bossen van Schoonbeek: natuur is een werkwoord!

Boswachters van het Agentschap voor Natuur en Bos werken hard om de bossen van Schoonbeek beter, mooier en aangenamer te maken.

In het verleden werd dit bos aangelegd met het oog op maximale houtproductie. Nu streven we naar een evenwicht tussen verschillende functies van bos: ruimte voor de verschillende planten en dieren, maar ook de recreatieve mogelijkheden en de beleving voor bezoekers zijn erg belangrijk.

De bewegwijzering van de wandelroutes kreeg een opfrisbeurt, aan de toegangspunten vind je nieuwe infoborden, je vindt er nieuwe zitbanken en er komen picknickbanken bij die gemaakt zijn uit lokale bomen.

Maar het bos heeft zelf ook onderhoud en beheer nodig. Door regelmatig het bos te ‘dunnen’ zorgen we ervoor dat de beste en meest gewenste bomen meer ruimte krijgen om te groeien. Jarenlang is dat in Schoonbeek niet gebeurd, daarom vatten we nu de koe bij de hoorns. Bij het kappen wordt niet meer hout weggenomen dan er aangroeit. De monotone stukken naaldhout uit het verleden worden doorbroken. Zo wordt er ruimte gegeven aan inheemse bomen en struiken en open plekken in het bos. Dat zorgt voor een aantrekkelijker landschap waar het aangenaam vertoeven is en draagt bij aan de biodiversiteit. Leidraad voor deze aanpak zijn de criteria duurzaam bosbeheer.

De werken brengen een beetje hinder voor de bezoekers. Wij verontschuldigen ons daarvoor. Met wat geduld krijgt de buurt er een beter bos voor in de plaats, waar zowel de natuur als de bezoeker bij wint!

Volgende werken zijn concreet voorzien:

  • In delen van het bos waar de bomen te dicht bij elkaar staan, krijgen de beste bomen meer plaats om te groeien door een aantal bomen weg te halen.
  • De Amerikaanse eik, een uitheemse boomsoort die hier woekert en inheemse soorten verdringt, wordt geleidelijk verminderd.
  • Hakhoutstoven worden afgezet om opnieuw te verjongen en zo meer structuur en diversiteit te krijgen in het bos.
  • Overhellende bomen langs boswegen worden gekapt.
  • De rechte en strakke boswegen worden vervangen door golvende bosranden, heel wat vlinders zullen hiervan profiteren. Dit zorgt ook voor meer variatie voor de bezoeker.
  • Moeraszones en oevers van poelen worden opengemaakt, wat goed is voor planten als gagel en veenpluis.
  • Aan de rand van het heideperceel wordt sterker gedund om een geleidelijke overgang naar het meer gesloten bos te voorzien.
  • Na de kapping (uiterlijk 31/12/2017) volgt de aanplant van inheemse bomen en struiken voor extra diversiteit.