De natuur is momenteel één grote kraamkliniek. Draag er zorg voor. Hou uw hond aan de leiband en blijf op de paden.

donderdag, 25 maart, 2021

Het is lente en de natuur komt volop tot leven. Op dit moment verstoppen heel wat broedende muizen en vogels zich op de grond, of rusten jonge reekalfjes in het hoge gras. Ook heel wat voorjaarsplanten beginnen te kiemen en te bloeien. Maar lente betekent dat ook meer bezoekers die jonge frisse natuur gaan opzoeken. Fietsers, ruiters, spelende kinderen en ook heel wat wandelaars, al dan niet vergezeld van hun trouwe viervoeter. Het is heel belangrijk dat honden, hoe groot of klein ze ook zijn, aan de leiband blijven. Dit zowel voor de natuur, voor andere bezoekers als voor zichzelf.

Bescherm de natuur

Vooral in de lente is de natuur erg kwetsbaar. Ze is dan één grote kraamkliniek. Een groot deel van het leven in de natuur speelt zich laag tegen de grond af. Daar vind je broedende vogels, kleine zoogdieren, … en ook reekalfjes. Rondsnuffelende honden die van het pad gaan, kunnen de dieren in hun rust opschrikken. Sommige dieren lopen zich uit angst letterlijk te pletter, raken gekwetst of worden zelfs gedood. Elk jaar sterven er bovendien verschillende dieren omdat ze doodgebeten worden door een loslopende hond.  Soms is de schade die een loslopende hond aanricht niet zichtbaar. Het geurspoor dat een hond achterlaat, maakt dieren die er mee in aanraking komen angstig. Wanneer een reekalf in aanraking komt met een hond, bestaat de kans dat het ouderdier het jonge dier achterlaat, waardoor het verhongert en sterft. 

Bescherm andere bezoekers

Iedereen wil van de natuur genieten, met of zonder hond. Hondeneigenaars gaan er vaak van uit dat hun hond lief en trouw is en geen gevaar of bedreiging vormt. Wellicht is dat in vele gevallen ook zo, maar een dier is nooit 100 % voorspelbaar. Een hond kan opschrikken en onverwacht reageren. Andere bezoekers appreciëren het meestal ook niet als ze besprongen, aangeraakt of achtervolgd worden door een hond.

Bescherm je hond

Wist je dat een loslopende hond zélf gevaar loopt? Hij kan aangevallen worden door een everzwijn of geïnfecteerd worden met parasieten die in het struikgewas schuilen. Denk maar aan teken. Of de straat op rennen met alle gevolgen van dien. Daarom, ook hier, in het belang van de veiligheid van je hond: ‘Honden aan de lijn, ’t zal wel zijn.’

20 seconden snuffelen staat gelijk aan een uurtje flink doorstappen

Ja, maar mijn hond moet zich toch eens goed kunnen uitleven? Een veelgehoorde bezorgdheid van hondeneigenaars. Maar ook aan de lijn kunnen een hond en het baasje zich uitleven. Laat je hond niet enkel uit omdat het moet voor een kakske, maar doe samen iets leuks. En wil je je hond toch vrij laten rondlopen, dan kan dat nog altijd in een van de hondenlosloopzones.

Samen voor een mooie lente. Doe jij ook mee?

“Het voorbije jaar hebben heel wat mensen de natuur in eigen streek ontdekt. Dat is een goede zaak. Maar het stijgend aantal bezoekers heeft ook de druk op onze natuur sterk verhoogd. De natuur is kwetsbaar, zeker in de lente. Daarom is het van belang dat iedereen de afspraken in onze parken, bossen en natuurgebieden opvolgt,” aldus minister van Natuur Zuhal Demir

Blijf op de paden, zo zorgen we voor enige rust voor alle planten en dieren in die natuur. Creëer als fietser of wandelaar geen extra sluippaadjes. Neem afval terug mee naar huis en maak geen overbodig lawaai. En wees hoffelijk voor elkaar: de natuur is er voor iedereen.