Demodag revalideren in het bos

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
zaterdag, 25 september, 2021

Op zaterdag 25 september 2021 organiseerde Natuur en Bos van de Vlaamse overheid in samenwerking met Arteveldehogeschool Gent in het Parkbos een demonstratiedag voor personen met een fysieke beperking en verminderde mobiliteit. Tijdens de demodag werden hulpmiddelen die kunnen gebruikt worden om de natuur van dichtbij te benaderen getoond. Spelelementen, zoals geocache op maat en een functioneel revalidatie- en oefenprogramma, konden getest worden door de doelgroep.

Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir: “Het effect van natuur op gezondheid is het sterkst voor de meest kwetsbaren onder ons en hun omgeving. Het creëren van zorggroen zorgt voor betere herstelkansen en een optimaal mentaal welzijn, zeker als er een grote biodiversiteit aanwezig is. Om iedereen van natuur te laten genieten maken we dan ook zo veel mogelijk werk van specifieke aanpassingen op het terrein. Dankzij vele samenwerkingen op het terrein zorgen we ervoor dat ook mensen met verminderde mobiliteit van onze natuurpracht kunnen genieten”.

Waarom deze demodag?

De natuur heeft een positieve invloed op onze gezondheid en verbetert het algemeen welzijn. Niet iedereen in onze maatschappij kan echter op een volwaardige manier van de natuur en haar voordelen genieten. Personen met een beperking of een verminderde mobiliteit ervaren vaak problemen met de toegankelijkheid van natuurgebieden. Daarnaast wordt de authenticiteit van natuurervaring vaak verbroken door aanpassingen in natuurgebieden om de toegankelijkheid te verhogen. Natuur en Bos en Arteveldehogeschool Gent zetten stappen om hieraan tegemoet te komen.

 

Onderzoeksproject

Sinds september 2019 werken beide instanties samen aan een onderzoeksproject naar haalbare en authentieke oplossingen om personen met een fysieke beperking of verminderde mobiliteit optimaal van de natuur te laten genieten. Als case werd het Parkbos in Gent, De Pinte en Sint-Martens-Latem genomen om interventies in uit te rollen. Concreet wilden de initiatiefnemers met het onderzoek goede praktijkvoorbeelden verzamelen, de barrières en hefbomen voor gebruikers in kaart brengen en enkele creatieve, werkzame oplossingen genereren en ter plaatse toepassen. In het Parkbos werd de voorbije jaren ingezet op het aanleggen van toegankelijk natuurbelevingsroutes, inclusief een aangepaste geocache en oefenprogramma in de natuur voor personen met een verminderde mobiliteit.

De afwerking van het project was voorzien in het voorjaar 2019, maar omwille van de coronacrisis zijn enkele acties, waaronder de demonstratiesessie met hulpmiddelen, verschoven in de tijd.

Meer informatie over het project is terug te vinden op www.natuurenbos.be/bosrevalidatie