Eerste Rozenfestival in Coloma is schot in de roos

vrijdag, 28 juni, 2019

Zondag 23 juni streken meer dan duizend rozenliefhebbers neer in de rozentuin van Coloma. Daar vond een rozenmarkt tussen de rozen plaats, als  eerste dag van het Rozenfestival. Ondanks het hete weer, werd het een succesvolle dag. Zondag 30 juni krijgt het festival vervolg met een rozenpicknick.

De rozentuin van Coloma in het hartje van Sint-Pieters-Leeuw is uniek door zijn grote collectie rozen. Om de tuin onder de aandacht te brengen, organiseren de gemeente Sint-Pieters-Leeuw en Natuur en Bos dit jaar samen het eerste Rozenfestival.

Marleen Evenepoel, administrateur-generaal Natuur en Bos: “De rozentuin van Coloma is van wereldniveau. Dankzij het vakmanschap van onze groenarbeiders kan je er 3000 rozensoorten ruiken en bewonderen.  De tuin wordt geprezen tot ver buiten onze landsgrenzen en krijgt zelfs regelmatig Japanse toeristen over de vloer die perplex staan van al dat moois. Met het Rozenfestival willen we ook de mensen uit onze eigen streek tonen hoe prachtig deze unieke parel in de groene rand rond Brussel wel is.”

Zondag boden standhouders op de rozenmarkt producten aan als rozenijs, rozengin, rozentaart, rozengelei, rozenkeramiek, rozenmeringue, rozenpunch, rozenzeep, rozenboeken, rozenbadzout, rozenolie, rozenconfetti en rozenwater. Uiteraard waren ook een aantal rozentelers aanwezig. Heel wat bezoekers gingen geïnspireerd naar huis met nieuwe rozenplanten onder de arm.

In het kasteel en de grote tent vonden een lezing en workshops plaats. Je kon er onder andere leren hoe en wanneer je best rozen snoeit, rozenbadzout of -olie maakt of ecologisch rozen kweekt. Daar stonden de Rozenkring, de Rozenvrienden en kruidjes.be voor in.

Marleen De Kegel, schepen van Toerisme in Sint-Pieters-Leeuw: “Ik droom al lang van een evenement als dit in de rozentuin. Het is een prachtige tuin die wat verscholen ligt in onze gemeente. Vandaag hebben heel veel mensen de rozentuin ontdekt. Ik ben een gelukkige schepen.”

Nu zondag 30 juni vindt in de rozentuin een rozenpicknick plaats met heel wat kinderanimatie. Iedereen kan gezellig langskomen om mee te genieten van de rozen en de gezelligheid. De picknickmanden zijn volledig uitverkocht. De gemeente en Natuur en Bos zijn nu al tevreden met het resultaat van het eerste Rozenfestival.