Eerste snoezelbos officieel geopend op 26 april bij Covida in Hasselt

vrijdag, 26 april, 2019

Snoezelen is een combinatie van snuffelen en doezelen, van ontdekken en tot rust komen. Met als doel om alle zintuigen te prikkelen, weg van alles en in een geborgen omgeving. Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid creëert samen met ziekenhuizen en zorginstellingen in hun eigen omgeving snoezelbossen. Het eerste snoezelbos werd op 26 april officieel geopend in Het Roer in Hasselt, een unit van Covida. Covida is een Limburgse organisatie voor personen met een beperking. Dit snoezelbos is afgesloten voor het brede publiek en biedt zo een veilige omgeving voor deze doelgroep.

Natuurlijk goed!

Het snoezelbos is één van de projecten waar Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid aan werkt in het kader van natuur en gezondheid. De natuur is goed voor je lichaam, je geest en je portemonnee. Het is natuurlijk goed.  

“Dat de natuur een positief effect heeft op je gezondheid, staat niet meer ter discussie. Daarom is het dringend tijd om de natuur als medicijn verder uit te bouwen”, aldus Marleen Evenepoel, administrateur-generaal van Natuur en Bos.  “Dit snoezelbos is een schitterend voorbeeld van wat de natuur kan betekenen voor de fysieke en zeker ook mentale gezondheid van mensen. En ik hoop dat er nog zo’n voorbeelden mogen volgen in Vlaanderen.” 

Snoezelbos – samenwerken loont

Het Roer is één van de zeven units van Covida. Covida is sinds 1 januari 2019 een fusie tussen Tevona en Dienstencentrum Ter Engelen, twee grote namen in de zorgsector. Het Roer is een initiatief in Hasselt waar aan een 100-tal volwassen personen met een beperking dag-, woon- en individuele ondersteuning wordt geboden. Het snoezelbos ligt in de Kloosterbeekstraat, waar er 19 personen met een beperking wonen.

“Het project is op een zeer mooie manier van samenwerken tot stand gekomen. Vanuit Natuur en Bos was er een innovatief project uitgeschreven waarbij men als doelstelling had om de meerwaarde van Natuur en Bos een plaats te geven in de zorg voor personen met een beperking. Gezien de ligging van onze woningen midden in het bos, gecombineerd met de problematieken van onze bewoners, was dit een zeer goede match”, aldus Ann Willen, directeur van Covida.

“Het mooie van dit project is dat de bewoners mee betrokken zijn in het uitwerken ervan. Ze hebben samen met de medewerkers van Natuur en Bos bepaald op welke manier het bos wordt ingericht: aanleg van het pad, inplanting van speelmaterialen en realisatie van een kippenren”, vult unitdirecteur Heidi Marchal aan.