Expo over de Amerikaanse stierkikker in bezoekerscentrum Grote Netewoud

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
vrijdag, 25 juni, 2021

Waar komt de Amerikaanse stierkikker vandaan? Wat eet hij? Hoe kan je hem herkennen? Waarom is hij zo schadelijk voor onze natuur en waarom is bestrijding noodzakelijk? Dat kom je allemaal te weten in de kleine expo die de partners van het LIFE 3n-Stierkikker project lieten maken. Je kan de expo de hele zomer bezoeken in het bezoekerscentrum Grote Netewoud.

Bestrijding van Amerikaanse stierkikker noodzakelijk

De Amerikaanse stierkikker is een zeer grote en vraatzuchtige Noord-Amerikaanse kikker die alles eet wat in zijn mond past. Hij eet insecten, kikkers, padden, salamanders en vissen, maar ook kuikens van watervogels en muizen. Door het gebrek aan natuurlijke vijanden vormt hij een grote bedreiging voor onze inheemse kikkers en salamanders. Toch is nog niet iedereen op de hoogte van de schade die de soort aanricht en waarom bestrijding noodzakelijk is.

Met een kleine expo willen Hogeschool PXL, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, Natuur & Bos van de Vlaamse overheid,  Natuurpunt vzw en Provincie Antwerpen iedereen kennis laten maken met de Amerikaanse stierkikker en tonen waarom de bestrijding van die invasieve soort noodzakelijk is en hoe de bestrijding wordt aangepakt.

“Met het LIFE-3n-Stierkikker project willen we door het uitzetten van steriele kikkers de soort op een duurzame manier bestrijden. Maar we vinden het ook belangrijk dat het grote publiek weet waarom de soort schadelijk is voor onze natuur en waarom de bestrijding nodig is. De expo en stierkikkerwandelingen kunnen ons daarbij helpen.” zegt Alain De Vocht, projectcoördinator van LIFE-3n-stierkikker.  

Amerikaanse stierkikker in de Grote Nete vallei

De grootste populatie van Amerikaanse stierkikkers zit in de vallei van de Grote Nete. Deze grote populatie breidt elk jaar zijn leefgebied stroomop- en stroomafwaarts uit. Het bezoekerscentrum Grote Netewoud is dus een ideale locatie voor de  expo (Watermolen 7, Meerhout, bc.grotenetewoud@natuurpunt.be). De expo is tijdens de zomer gratis te bezoeken van dinsdag tot zondag tussen 11 en 18 uur.

Naast de expo worden er ook nog infowandelingen georganiseerd door de lokale afdeling van Natuurpunt. De eerste geleide stierkikkerwandeling zal doorgaan op zondag 22 augustus en start om 14 uur aan Straalmolen. Voor meer info en om je in te schrijven kan je terecht bij Dirk Geenen (geenen.dirk@skynet.be of 0472 47 96 20). Voorlopig kan je de expo ook combineren met de Route You wandeling in het Griesbroek.

" Samen met partners willen we iedereen bewust maken van de bijzondere natuur in het Natuurpark Grote Netewoud en informeren over de acties die we ondernemen om die natuur te beschermen.", zegt Wendy Thys, coördinator van het bezoekerscentrum Grote Netewoud.

Meer weten over het LIFE 3n-Stierkikkerproject?

Bezoek dan de website www.stierkikker.be of blijf op de hoogte via de sociale media van het project (www.facebook.com/lifestierkikker of www.twitter.com/lifestierkikker).