Fabeltastische Week van het Bos 2019

vrijdag, 11 oktober, 2019

Dit weekend begint opnieuw de Week van het Bos. Deze campagne van Natuur en Bos brengt jaarlijks duizenden kinderen in het bos. Want is er een betere plek om te ravotten? Iedereen trekt dit jaar naar RAVOTland! Of is het FABELTJESland? Echt waar? Echt waar! Ja, ja jullie horen het goed. Voor het eerst focussen we ons ook op kleuters dankzij een samenwerking met de Fabeltjeskrant! Elke kleuterklas in Vlaanderen kan zo’n Fabeltjeskrant krijgen boordevol tips om de natuur te beleven. Vers van de pers uit Fabeltjesland. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir geeft het startschot van de Week van het Bos in Roeselare in het Bergmolenbos.

Waarom buiten spelen belangrijk is

Ravotten in het groen heeft niets dan voordelen: het is goed voor lichaam en geest.  Toch brengen kinderen veel minder tijd buiten door dan vorige generaties. Tegen 2050 zal 75 procent van de wereldbevolking in stedelijk gebied wonen. De kloof tussen kinderen en de natuur wordt zo steeds groter. Kinderen spelen steeds minder buiten, gaan minder het bos in om zich te verstoppen, te ravotten of kampen te bouwen. Onderzoeksjournalist Richard Louv stelt dat de samenleving nadelige gevolgen zal ondervinden als een complete generatie jongeren het contact met de natuur verliest. 

“Daarom willen we via de Week van het Bos zoveel mogelijk kinderen weer naar buiten krijgen om te genieten van en te spelen in onze prachtige natuur. Jong geleerd, is oud gedaan. We zaaien zo hun eerste waardering voor het groene Vlaanderen.” aldus Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving. “Met ons regeerakkoord leggen we de lat op vlak van bosuitbreiding bijzonder hoog. Ook nabije toegankelijke natuur in of aan de rand van onze steden en gemeenten hoort daarbij.”

Aanbod op maat van kleuterscholen en lagere scholen

Met de campagne Week van het Bos wil Natuur en Bos van de Vlaamse overheid opnieuw heel wat leerkrachten en leerlingen warm maken om in en met de natuur aan de slag te gaan. Voor de eerste maal ligt de focus ook specifiek op kleuters en is er een mooie samenwerking met de Fabeltjeskrant. Alle info vind je terug op www.weekvanhetbos.be.

Er zijn maar liefst vier educatieve pakketten beschikbaar, bruikbaar van in de klas tot in het bos. Een fabeltastisch pakket op maat van kleuters (3 tot 5 jaar) en drie verschillende pakketten voor het lager onderwijs. Keuze genoeg dus!

De opdrachten kunnen bovendien in het bos, in de turnzaal of zelfs in de klas worden uitgevoerd. Het educatief pakket werd ontwikkeld in samenwerking met Bos+.

Altijd prijs

Alsof dat nog niet genoeg is, krijgen alle deelnemers aan de wedstrijden voor scholen een leuke RAVOTprijs én maken de leerlingen en kleuters kans op verrassende prijzen. Want een meet & greet met de enige echte Mijnheer de Uil, een T-shirt van de Fabeltjeskrant of samen ravotten met De Helden van Ketnet, daar zeg je toch geen neen tegen?

Oproep aan alle juffen of meesters, waar wachten jullie nog op? Ravot er als de bliksem op los! Oproep aan alle mama’s, papa’s, oma’s of opa’s, maak ons aanbod bekend bij de juffen en meesters. Het is gratis, leerrijk en leuk!

Een bosfeest voor iedereen

Zin om er met het gezin op uit te trekken? De educatieve pakketten op de website leveren ook heel wat inspiratie om in gezinsverband te ravotten en op ontdekking te gaan in de natuur. Of zorgen er minstens voor dat je kan uitpakken met fijne en soms verrassende weetjes. Wist jij bijvoorbeeld al dat de haas één van de snelste dieren ter wereld is? Hij kan tot wel 75 km/u halen!

Of ontdek onze speelzones, stuk voor stuk heerlijke plekken om te ravotten: www.natuurenbos.be/inspirerende-speelzones.

Activiteiten in heel Vlaanderen

Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir geeft het startschot van de campagne zondag in het Bergmolenbos in Roeselare om 14u. Alle info vindt u op https://activiteiten.weekvanhetbos.be/agenda/e/kom-ravotten-in-het-bergm....

Zin in een andere, leuke activiteit? Ook daar is er voor ieder wat wils: https://activiteiten.weekvanhetbos.be/agenda/search.

Waar wachten jullie nog op? Zoef Zoef als de bliksem naar het bos en ravot er op los!