05.05.2017

Hyacintenfestival breekt alle records

De wilde hyacint: één klein wondermooi kwetsbaar bloempje.  Als ze met velen zijn, kunnen  ze een bos omtoveren tot een magisch paars tapijt en hun fans betoveren. Fans die massaal zochten en bezochten.

Hoeveel mensen richting hyacinten trokken? Dat antwoord kunnen we niet geven. Er staan namelijk geen tellers aan de ingang van het bos. Maar dat ze met velen waren, dat weten we zeker.


Hoofdpodium Hallerbos -  de cijfers spreken boekdelen

De organisatie was goed voorbereid. Vrijwilligers, openbaar vervoer en duidelijke communicatie moest alles in goede banen leiden. De voorbije maand waren 44 actieve vrijwilligers aan de slag in het Hallerbos. In maart namen bijna 37.000 unieke bezoekers een kijkje op de website www.hallerbos.be. Ter vergelijking: vorig jaar waren dat er een kleine 20.0000. In april waren de cijfers helemaal indrukwekkend: met maar liefst 111.000 unieke bezoekers is het duidelijk dat het Hallerbos heel veel aandacht kreeg.
Bovendien namen 17000 mensen de pendelbus van De Lijn die het centrum en station van Halle verbond met het Hallerbos.


Mooie samenwerking met De Lijn

“Een geslaagd initiatief van de stad Halle en het Agentschap voor Natuur en Bos, waaraan we graag hebben meegewerkt”, aldus directeur van De Lijn Vlaams-Brabant Johan Van Looy. “Ik wil de bezoekers van het Hallerbos er nog op wijzen dat het om een tijdelijk initiatief ging, de komende weekends rijden de bussen dus niet meer.”

“Dit overtreft onze stoutste verwachtingen. De bussen van De Lijn hebben 17.000 mensen gratis vervoerd of omgerekend zo’n 7.000 auto’s uit het Hallerbos gehaald. Daar mogen we samen met De Lijn trots op zijn,” vult Marc Snoeck, schepen van toerisme stad Halle, aan.


En voor de toekomst?

“Met het hyacintenfestival ligt de focus op de mensen helpen op weg van en naar het bos. We willen de Vlaming tonen hoe mooi en uniek de natuur om de hoek kan zijn. En ja, daarom willen we ook vragen om de natuur te respecteren”, aldus Marie-Laure Vanwanseele, woordvoerder van het Agentschap voor Natuur en Bos. “We hopen door duidelijk te communiceren over hoe belangrijk het is om op de paden te blijven en de bloemen niet aan te raken, er in de toekomst nog meer mensen van deze pracht zullen kunnen genieten. We zijn de collega’s, de vrijwilligers en de bezoekers die dit allemaal hebben mogelijk gemaakt dan ook heel dankbaar.”