10.01.2018

Jachtexamen 2018

Op zaterdag 28 april 2018 organiseert het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) het theoretisch gedeelte van het jachtexamen in Flanders Expo (Gent). Inschrijven hiervoor kan tot uiterlijk 16 maart 2018. Ten laatste op die dag moet het elektronisch inschrijvingsformulier (inclusief betaling) ingediend zijn. De organisatie van het jachtexamen is geregeld volgens het Jachtadministratiebesluit van 25 april 2014.

Het inschrijvingsgeld voor het theoretisch jachtexamen bedraagt 70 euro. Inschrijven kan enkel met het elektronisch inschrijvingsformulier via het E-loket van het Agentschap voor Natuur en Bos op www.natuurenbos.be/e-loket.

Kandidaten die niet de Belgische nationaliteit hebben, kunnen inschrijven met een papieren inschrijvingsformulier dat ze kunnen verkrijgen bij het ANB (Havenlaan 88 bus 75, 1000 Brussel, tel. 02/553.81.02 of via jachtexamen@vlaanderen.be). Hetzelfde geldt bij problemen met het E-loket. Het ingevulde formulier moet dan voor 16 maart 2018 met een aangetekende brief op dit adres toekomen en het inschrijvingsgeld moet tegen dan betaald zijn. 
 

Praktisch jachtexamen

Het praktisch jachtexamen omvat drie vakken: (1) veilige omgang met vuurwapens en munitie, (2) schietvaardigheidsproef met het hagelgeweer en (3) schietvaardigheidsproef met het kogelgeweer. Slagen voor vak 1 is noodzakelijk om aan de volgende twee vakken deel te nemen. Een kandidaat die niet slaagt voor de drie vakken ontvangt een deelbewijs voor de vakken waarvoor hij wel slaagde. Bij een volgend examen wordt hij dan vrijgesteld voor de vakken waarvoor hij dit geldig deelbewijs (drie jaar) kan voorleggen.

Vak 1 en Vak 2 van het praktisch gedeelte van het jachtexamen vinden plaats op 6, 7, 8, 9, 10 en 13 augustus 2018 georganiseerd in Ruisbroek en Vak 3 van het praktisch gedeelte van het jachtexamen vindt plaats op 14, 16 en 17 augustus 2018 in Leopoldsburg.

Het inschrijvingsgeld voor het praktisch jachtexamen bedraagt:

  • 180 euro voor kandidaten die zich inschrijven voor het volledige examen
  • 100 euro voor de kandidaten die zijn vrijgesteld voor vak 1
  • 40 euro voor de kandidaten die zijn vrijgesteld voor vakken 1 en 2
  • 40 euro voor de kandidaten die zijn vrijgesteld voor vakken 1 en 3

Ook de  inschrijving voor het praktisch jachtexamen kan enkel via het E-loket van het Agentschap voor Natuur en Bos. Het elektronisch inschrijvingsformulier (inclusief betaling) moet voor 17 juni 2018 zijn ingediend.

Kandidaten die niet de Belgische nationaliteit hebben, kunnen ook hier inschrijven met een papieren inschrijvingsformulier dat ze kunnen verkrijgen bij het ANB op voormeld adres. En ook hier geldt  deze werkwijze bij problemen met het E-loket.  Het ingevulde formulier moet dan voor 17 juni 2018 met een aangetekende brief op dit adres toekomen en het inschrijvingsgeld moet tegen dan betaald zijn.