Kasteel Ter Rijst herwint zijn oude glorie

vrijdag, 20 september, 2019

Het totaal gerenoveerde kasteel Ter Rijst is vandaag officieel geopend. Daarmee realiseert Vlaanderen een nieuwe toeristische en culturele topbestemming in de Vlaamse groene rand rond Brussel. De voorbije jaren investeerden het Departement Cultuur en Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid samen 5 miljoen euro in de totaalrenovatie van het prachtige neoclassicistische kasteel. Nu de werken zijn afgerond krijgt het een bestemming als B&B met vijf kamers en bistro, vijf afzonderlijke flats en een hedendaags kunst- en cultuurcentrum.

Levendige bestemming voor historisch erfgoed

Het project hecht grote zorg aan het historische en natuurlijke erfgoed en geeft een levendige bestemming aan het gebouw. De plek ligt er nu in alle glorie bij en mag mee in het rijtje van toeristische trekpleisters. Het is een toonbeeld van hoe de kruisbestuiving tussen natuur en cultuur prachtige resultaten kan opleveren. Het park Ter Rijst staat trouwens niet alleen. Over de jaren heen is er een indrukwekkend snoer van parken, bossen, cultuur- en recreatieplekken geweven doorheen de streek. Het kasteel van Groenendaal,  het Kasteel van Gaasbeek en de Museumtuin, de rozentuin van Coloma: het zijn allemaal plekken van internationaal topniveau. Met Ter Rijst is er nu een bijkomende parel toegevoegd.

Horecazaak met hart voor de regio

In opdracht van Natuur en Bos ging Natuurinvest op zoek naar de ideale businesspartner voor de uitbating van het kasteel. Het ondernemerstrio Yvan Ricour, Maïté Maira en Kenny Pappaert, drie ondernemers uit Herne, zijn ervaren horecaondernemers met een sterk concept voor het kasteel en een warm hart voor de regio. Yvan Ricourt: “Onze zaak T’Rest is er voor iedereen die hier van de natuur wil komen genieten. Van passerende fietsers en wandelaars met honger en dorst tot mensen die willen onthaasten in onze B&B. Maar we zijn er dus evengoed voor bedrijven die willen vergaderen of een event willen organiseren in het groen”.

Cultuurimpuls met behoud van de aanwezige natuurwaarde

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid tracht haar parken en gebouwen actief te beheren en te bestemmen, met grote  aandacht voor hun natuur-  en cultuurwaarde. Ter Rijst kreeg zo een zeer authentieke restauratie, die inspeelt op verschillende functies. De natuurwaarde wordt niet uit het oog verloren: op de zolders van het kasteel huist één van de grootste gekende kolonies baardvleermuizen van Vlaanderen. In de restauratie behouden die hun plek en krijgen ze zelfs een bevallingskamer.

Ook de cultuurwaarde van de plek werd in ere gehouden en hersteld. Er is een duidelijke ambitie voor Ter Rijst. Het is een plek die niet onmiddellijk op de gekende looplijnen ligt van de cultuurgebruiker. Maar de unieke ligging, het park, het gebouw, de karaktertrekken van het prachtige Breughelland, en tegelijk de aantrekkelijkheid van de afzondering: het zijn troeven waarmee cultuurmakers aan de slag kunnen om hier een open en sterk cultuurhuis te bouwen. Kunsthal Ter Rijst – een groep van jonge, talentvolle cultuurmakers – zal vanaf januari een werking opbouwen die lokale en regionale cultuurspelers verbindt, rond de lijnen van kunst en natuur.