Kwetsbare natuur vraagt honden aan de leiband

woensdag, 26 april, 2017

De natuur is weer één grote kraamkliniek: reekalfjes, kleine vogels en ontluikende bloemen. Al dat jong geweld is niet alleen fantastisch mooi, maar ook zeer kwetsbaar. In de meeste van onze natuur- en bosgebieden zijn honden welkom, maar ze moeten echt wel aan de leiband. Loslopende honden verstoren namelijk de natuur, wat meteen ernstige gevolgen heeft. 

Vooral in de lente is de natuur heel kwetsbaar. De eerste jonge kieviten komen uit hun ei en jonge hazen lopen weer rond. Eenden zitten op het nest of hebben nu net jongen. Reegeiten zijn zwanger of hebben net geworpen. Een groot deel van de reegeiten is ‘hoogzwanger’  en zijn niet zo snel als anders. Een ander deel heeft al reekalfjes op de wereld gezet. Reekalveren liggen in de eerste levensdagen heel stil in het gras of tussen de bladeren en struiken in het bos. Om niet direct op te vallen voor natuurlijke vijanden als de vos geven ze vrijwel geen geur af. Bij gevaar zullen de kalveren dan ook niet wegrennen, maar volledig vertrouwen op hun geurloosheid en schutkleur.

Loslopende honden

De boswachters van Natuur en Bos komen regelmatig mensen tegen met hun hond in onze gebieden. Zolang de honden aan de leiband hangen en mensen zich aan de toegangsregels houden is er geen probleem. Helaas zien ze ook dikwijls dat mensen hun hond los laten lopen. En dat heeft serieuze gevolgen voor de natuur.

Zo werden al talloze reegeiten doodgebeten door loslopende honden. Al reageert je hond niet agressief tegen een reekalf, honden laten een indringende geur na. Wanneer een reekalf en de omgeving wordt verstoord door vreemde geuren (van mensen of honden) is de kans heel hoog dat moederree haar jong achterlaat. Ze vluchten dan uit een gebied waar een hond losloopt. Zo blijft het reekalf achter en zal het door honger sterven.

Niet alleen de reeën hebben overlast van loslopende honden, maar ook andere dieren zoals de op de grond broedende vogels lopen gevaar. Voor veel in het wild levende dieren is de hond een roofdier. Ook honden laten spelen of zwemmen in poelen is erg slecht voor kleine amfibieën die zich daar nu schuilhouden en eitjes leggen.

In begraasde gebieden moet er ook rekening gehouden worden met de grazers. Vooral schapen en lammetjes, maar ook jonge kalfjes van runderen zijn kwetsbaar voor honden.

Natuur en Bos wil iedereen dan ook uitdrukkelijk vragen om de honden aan de leiband te houden en rekening te houden met deze kwetsbare dieren.

Hondenzones

Wil je toch je hond vrij uitlaten? Natuur en Bos legde al heel wat hondenzones aan. Op deze plaatsen kunnen honden, onder het waakzame oog van hun baasjes, veilig vrij rondlopen en ravotten. Een overzicht kun je vinden op www.natuurenbos.be/hondenzones.