01.03.2017

Libellen gespot? Laat het weten!

De vallei van de Koningsvijvers herbergt een schat aan libellen en libellensoorten. Dit jaar gaat een markeringsproject van start om hen nog beter te leren kennen.

Inventarisatie

Verschillende jaren al is Arnold Windey, natuurgids bij Natuurgroepering Zoniënwoud vzw en lid van de Libellenvereniging Vlaanderen vzw, druk bezig met het inventariseren van libellen in de vallei van Groenendaal. Mede dankzij zijn onverdroten inzet is het duidelijk geworden welke schat de vochtige valleien van het Zoniënwoud herbergen.
 

Markeringsproject

Dit jaar start het werkgroepje van Hilde Vandevoorde, Arnold Windey, Willy Moortgat en Dirk Raes met een markeringsproject. Zij werken hiervoor samen met de Universiteit van Bern (Zwitserland) en met het Agentschap voor Natuur en Bos.

Door de libellen te markeren proberen ze te weten te komen waar ze naartoe vliegen, waar ze vandaan komen, welke routes ze volgen, welke afstanden ze afleggen, waar en wanneer ze voor het eerst gezien worden.
 

Wil je helpen?

Meld dan je waarneming van een libel aan boswachter Dirk Raes. Beschrijf hoe ze eruit ziet, de kleurencombinatie, waar en wanneer je haar zag. Bezorg hem als het kan een foto. Ook voor meer info kan je bij hem terecht: dirk.raes@lne.vlaanderen.be.