Loslopende hond bijt ree dood in Kruibeke

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
woensdag, 4 december, 2019

Afgelopen weekend heeft een loslopende hond een ree doodgebeten net buiten het natuurgebied ‘Polders van Kruibeke’. Naar aanleiding van dit treurig incident roept boswachter Bram Vereecken nogmaals op om steeds je hond aan de leiband te houden.

Een loslopende hond heeft in de Polders een ree opgejaagd naar een aangrenzende tuin in de Pater Damiaanstraat, daar werd het doodgebeten. Een buurtbewoner kon het tragische tafereel filmen. “Het is helaas geen eenmalig feit” weet boswachter Bram van Natuur en Bos. “Jaarlijks worden er verschillende reeën en andere dieren verwond of doodgebeten door loslopende honden die hun natuurlijk instinct volgen. Als een hond wild ruikt, wordt het jachtinstinct geprikkeld. De hond wil het dier opsporen, voor hem is dit gewoon een spelletje.”

Bijna alle dieren in de natuur zijn bang voor honden, ook als die niets doen. Vogels, reeën, hazen en andere zoogdieren raken snel in paniek. Ze slaan op de vlucht als ze zich bedreigd voelen door een hond. Soms lopen ze zich letterlijk dood op wegen of tegen een prikkeldraad.

Ook wandelaars, joggers en fietsers stellen het niet altijd op prijs als een loslopende hond hen benadert. Voor de boswachter is het onmogelijk om welopgevoede honden van minder opgevoede  soortgenoten te onderscheiden. Daarom geldt lief, speels, groot of klein: in natuurgebieden moeten honden altijd aan de lijn.

Wil je toch je hond vrij uitlaten? Er bestaan al heel wat hondenzones. Op deze plaatsen kunnen honden, onder het waakzame oog van hun baasjes, veilig vrij rondlopen en ravotten. Een overzicht kan je vinden op www.natuurenbos.be/hondenzones. Ook in de rand van de Polders van Kruibeke vind je zo’n losloopzone. Maak je liever een grote wandeling met je hond? Dat kan, in de Polders van Kruibeke zijn honden welkom, op voorwaarde dat ze aan de leiband lopen.