Minister Joke Schauvliege geeft aftrap voor 15 hectare nieuw bos in het Parkbos

donderdag, 8 februari, 2018

Het Parkbos groeit. De wintermaanden zijn ideaal om bomen aan te planten. Verschillende partners van het Parkbosproject zijn de komende maanden in de weer om bijkomend bos aan te planten in het Parkbos. Minister Joke Schauvliege geeft op 8 februari de aftrap voor een reeks van plantacties.

Minister Joke Schauvliege: “Het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse overheid verwierf eind 2017 de gronden van het OCMW van De Pinte. Op die gronden, gelegen in de boskern Scheldevelde, wordt deze winter op verschillende plaatsen bos aangeplant. In Sint-Martens-Latem zal er in de Vallei van de Rosdambeek bijkomend bos aangeplant worden.”

Leerlingen, scouts én ambtenaren helpen Parkbos ontwikkelen

Het Agentschap voor Natuur en Bos nodigt opnieuw heel wat partners uit om mee te helpen bij de aanplantingen in het Parkbos.

  • Zo komen diverse scholen van De Pinte, Sint-Martens-Latem en Sint-Denijs-Westrem met meer dan 500 leerlingen bomen planten. Deze traditie, die gestart is in 2008 met scholen van Sint-Martens-Latem, geeft reeds een decennium de kans aan jongeren om mee het Parkbos te helpen ontwikkelen. De plantdagen gaan door op 8, 20 en 26 februari.
  • Daarnaast komen de FOS-scouts van De Pinte op 10 februari de eerste aanplantingen doen in het speelbos van De Pinte, een dag later komen ook de Scouts en Gidsen van De Pinte helpen..
  • En op 23 februari komen net als vorig jaar 250 Vlaamse ambtenaren uit het Virginie Lovelinggebouw een handje toesteken.

Inrichting speelbos in Zwijnaarde

Stad Gent richt in de periode 2019-2020 het speelbos in Zwijnaarde in. De zone tussen de E17, Heerweg Zuid en Mattestede zal als speelbos aangelegd worden en fungeren als groene buffer. In het voorjaar van 2018 wordt samen met de Zwijnaardse jeugd en buurtbewoners een inrichtingsplan opgemaakt. De voorbije jaren werden reeds aanplantingen uitgevoerd. Stad Gent plant nu bijkomend 2 hectare aan.

Aanplanting bosje aan project burgerbudget

Natuurpunt Gent ontwikkelt in het kader van het burgerbudget van de Stad Gent de loods Apolinaris en zijn omgeving om  tot een ontmoetingsplaats voor het deelgebied Rijvissche. Onlangs kochten zij een perceeltje in de buurt van de loods, waar op 10 maart 2018 samen met de gouverneur en schepen Rudy Coddens een klein bosje aangeplant zal worden, als versterking van het Hutsepotbos. De buurtbewoners zijn welkom om een boompje mee te planten!