Minister Schauvliege ondersteunt parken en buurtnatuur met 600.000 euro

dinsdag, 19 december, 2017

Projectoproep Natuur in je Buurt beloont 1 Vlaamse en  7 provinciale laureaten.

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege maakte vandaag de laureaten van de Vlaamse projectoproep Natuur in je Buurt bekend. Minister Schauvliege reserveerde in het kader van het programma Natuur in je Buurt van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) 600.000 euro voor duurzame groenprojecten in Vlaanderen: 250.000 euro voor één Vlaamse laureaat en 350.000 euro voor 7 provinciale laureaten.

Een professionele jury koos het project Lier – Pallieterland voor én door de Lierenaar tot Vlaamse laureaat. Pallieterland is een randstedelijk groengebied dat gedeeltelijk binnen en buiten de Lierse ringweg ligt, op de overgang van de Netevallei. Het volledige landschapspark is 227 ha groot, telt verschillende deelgebieden en vormt een groene vinger tot in de binnenstad. Verschillende partners bouwen mee aan dit unieke natuur- en groengebied. Ook de bewoners werden sterk betrokken.

Minister Schauvliege ondersteunt de realisatie van de twee deelgebieden die het dichtst bij het stadscentrum liggen en nog binnen de Lierse ringweg. In deelgebied ‘De Vesten’ zal de relatie met de waterlopen hersteld worden; in deelgebied ‘Den Hof van Pallieter’ worden volkstuinen, speelbos en speelnatuur aangelegd als onderdelen van een te ontwikkelen stadsbos van 37 ha.  Het centrale gedeelte van ’Den Hof van Pallieter’ met woonuitbreidingsgebied zal van bestemming wijzigen naar openruimtegebied met cultuurhistorische waarde.

Door duidelijk in te zetten op de verbinding van de bebouwde, stedelijke omgeving met de natuur van de buitenruimte en door de herbestemming van woonuitbreidingsgebied, realiseert de stad Lier een project dat volledig in lijn ligt met het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, zegt Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege. De landschapsparkaanpak op macroschaal kan van verschillende deelgebiedjes één geheel maken. Pallieterland is een mooi voorbeeld van hoe verschillende stakeholderagenda’s in één totaalproject kunnen resulteren, aldus minister Schauvliege.

De Vlaamse laureaat krijgt een subsidie van 250.000 euro.

Zeven provinciale laureaten krijgen elk 50.000 euro voor de uitwerking van hun project voor meer en beter groen in een verstedelijkte omgeving. De jury selecteerde geen projecten voor de provincie Limburg.

In de Provincie Antwerpen zijn de gelukkigen de projecten ‘Rangeersite – van industrieel restgebied tot grenspark’ in Essen en ‘Wensbeeld Wechelderzande’ in Lille. In de provincie Vlaams-Brabant vallen de projecten ‘Elzenhof: een groene stapsteen in Bedrijvig Aarschot’ in Aarschot en ‘Ontsluiting van het Lemmenspark – UZ Leuven campus Gasthuisberg’ in Leuven in de prijzen. In West-Vlaanderen mogen de projecten ‘A.A.P. Tuin’ in Kortrijk en ‘Ons Park’ in Moorslede op steun van de minister rekenen. In de Provincie Oost-Vlaanderen ondersteunt de minister het project ‘Vergroening begraafplaats (Molenhoek)’ in Wachtebeke.

Met de projectoproep Natuur in je Buurt wil ik lokale besturen aanzetten om met kwaliteitsvolle, innovatieve groenprojecten van Vlaanderen een leefbare, groene regio te maken, zegt Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege. Alle laureaten van dit jaar pakken bijzonder actuele uitdagingen aan. Dat maakt van deze editie van de projectoproep een uitermate interessante editie, aldus minister Schauvliege.