Minister Zuhal Demir bouwt mee aan eerste schuilplaats voor otter in de Polders van Kruibeke

zaterdag, 24 oktober, 2020

De voorbije maand is er in de Polders van Kruibeke maar liefst 7 ha nieuw leefgebied voor de otter ingericht. Een labyrint aan grachten werd hersteld en alle vervuild slib geruimd, er kwamen glooiende oevers voor waterplanten en een nieuwe visrijke vijver. Vlaams minister Zuhal Demir kwam vandaag naar Kruibeke op bezoek om met eigen ogen te zien hoe aangekondigde acties uit de ‘Blue Deal’ uitgerold worden op terrein. Om het de otters nog meer naar hun zin te maken, bouwde ze er mee aan de eerste otterholt, een kant-en-klare otterschuilplaats.

Otters hebben de Scheldevallei nog maar recent herontdekt en om deze schuwe soort alle kansen te geven zijn er ondersteunende maatregelen nodig. De dieren willen een  groot en aaneengesloten leefgebied met een gezond visbestand. Daarom maakte Natuur en Bos van de Vlaamse overheid in de Polders van Kruibeke 7 hectare dichtgeslibde en vervuilde grachten weer open. Er werd ook een nieuwe vijver gegraven, helemaal op maat van de otter. Het gebied zal zich ontwikkelen tot een rietland dooraderd met waterlopen en vijvers. Het wordt een mozaïek van planten vol beschutte plekjes voor vissen. En een gezond visbestand betekent meer eten voor verschillende dieren, waaronder de otter!

Minister Zuhal Demir: “Met de Blue Deal maakt Vlaanderen middelen vrij om noodzakelijke werken uit te voeren in de strijd tegen droogte en waterschaarste. Ik heb vandaag gezien hoe concrete acties van het Sigmaplan natte natuur en tal van planten en dieren nieuwe kansen geven. Door de Blue Deal op het terrein te realiseren verhogen we de waterbeschikbaarheid in Vlaanderen en zorgen we tegelijk voor een ideale thuis voor de otter.”

Otters hebben naast voldoende voedsel ook rustige en veilige schuilplaatsen nodig. Daarom voorzien we in dit gebied een kant-en-klare schuilplaats, een zogenaamde otterholt. De otter kan hier overdag rusten of op termijn misschien zelfs jongen krijgen. Het was minister Zuhal Demir zelf die vandaag de laatste vijzen van de otterholt kwam aandraaien en daarmee de eerste kunstmatige otterschuilplaats in de Scheldevallei inwijdde. Het is nu afwachten wanneer de otter zijn nieuwe huis zal ontdekken. Door binnenin ook een camera te monteren zullen we dat moment in ieder geval vanop de eerste rij mee kunnen beleven!

Lieven Nachtergale van Natuur en Bos van de Vlaamse overheid duidt op de rol van de otter in onze riviernatuur: “Het  Sigmaplan zorgt voor een spectaculaire terugkomst van typische riviernatuur in de Scheldevallei. Daar profiteert de otter nu mee van, de heropleving van de soort staat dan ook symbool voor het succes van deze maatregelen. De Blue Deal kan een wereld van verschil gaan maken!”

De minister sloot haar bezoek in schoonheid af aan het Coninckshofke, om er samen met enkele lokale vrijwilligers het winnen van de prestigieuze Natura2000 Award te vieren. De Polders van Kruibeke werden vorige week bekroond in de categorie ‘verzoenen van belangen en percepties’. Met deze Natura2000 Award wil de Europese Commissie de uitblinkers inzake draagvlakversterking voor natuur en biodiversiteit in de schijnwerpers zetten. Het enthousiasme en de trots die hier is opgebouwd voor de nieuwe natuur doet het beste verhopen voor de Blue Deal.