Museumtuin van Gaasbeek opent permanent zijn deuren

De museumtuin van Gaasbeek  in het heuvelachtige Pajottenland opent van 1 mei tot 31 oktober permanent zijn deuren. Deze unieke tuin in het park van het kasteeldomein kon je al op afspraak bezoeken. Met deze permanente toegang en het combiticket waarmee je aan een voordelig tarief zowel de tuin als het kasteel kan bezichtigen, breiden het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en het Kasteel van Gaasbeek hun dienstverlening sterk uit.
 

Uniek stuk levend erfgoed makkelijker te bezoeken met hulp van vrijwilligers

Het ANB legde in 1996 de museumtuin aan in het 50 hectare grote park van het kasteel van Gaasbeek.
De tuin omvat één van de grootste en belangrijkste collecties van leifruitvormen in Europa. Hij verzamelt en presenteert niet alleen fruit maar ook groenten, kruiden en teelttechnieken van een eeuw geleden. De traditionele Vlaamse hoveniers- en fruittelerskunst behoorde toen tot de absolute wereldtop.
De toegepaste technieken die onze oude grootmeesters een eeuw geleden op punt stelden, geven onze moderne hoveniers en fruittelers de kans om zich in deze praktijk te vervolmaken.

Om de permanente toegang tot de tuin mogelijk te maken, schakelt het ANB dertig  vrijwilligers in. Die houden een oogje in het zeil en begeleiden ook de bezoekers waar nodig.
 

Kasteel in romantische neostijl en kasteelpark

Ook een bezoek aan het kasteel prikkelt al je zintuigen. Het huidige gebouw kreeg zijn romantische restyling op het einde van de negentiende eeuw dankzij de excentrieke markiezin Arconati Visconti. Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie. De droomburcht die toen ontstond, heeft ook nu nog iets van een tijdmachine. Je dwaalt hier door historiserende interieurs en ontdekt er wandtapijten, schilderijen, meubilair, beelden en andere waardevolle objecten.

Verrassende tentoonstellingen waarin historisch erfgoed op een creatieve manier ‘vertaald’ wordt naar vandaag, dompelen je onder in steeds wisselende decors. Ook concerten en evenementen zorgen ervoor dat hier altijd iets te beleven valt. Onze website en nieuwsbrieven informeren je uitgebreid over deze activiteiten.

In het kasteel vind je verder een bibliotheek en een archief (beide toegankelijk op afspraak), een museumshop en een regionaal bezoekerscentrum.
Het kasteelpark met zijn eeuwenoude bomen, vijvers, dreven, kronkelende paden en her en der opgetrokken historische gebouwen, vormt een gedroomde plek voor onthaasting.
 

Combiticket

Het combiticket kan je aan het onthaal van het kasteel aankopen voor 13 euro. Het geeft je toegang tot het kasteel en de museumtuin.

Wil je enkel het kasteel bezoeken, dan kost dit 12 euro per persoon. Het reductie- en groepstarief bedraagt 10 euro per persoon. Tot 18 jaar betaal je 2 euro, kinderen onder 7 jaar bezoeken het kasteel gratis.

Wil je enkel de museumtuin bezoeken, dan kan dat aan 3 euro per persoon. Voor min 18-jarigen en studenten en hun begeleiders bedraagt die toegang 2 euro per persoon;  en voor min 7-jarigen en begeleiders van mensen met een beperking is de toegang gratis.

De openingsuren zijn als volgt:

  • Het kasteel is open van 1 april tot en met 5 november 2017, dagelijks van 10 tot 18 uur (laatste bezoek om 17 uur). Maandag is het kasteel gesloten.
  • De museumtuin is open van 1 mei tot en met 31 oktober 2017, dagelijks van 10 tot 18 uur (in oktober tot 17 uur). Maandag is de tuin gesloten.
  • Het park is dagelijks open van 1 april tot 31 oktober van 8 tot 20 uur, en van 1 november tot 31 maart van 8 tot 17 uur.
  • Op feestdagen - ook indien maandag – zijn het kasteel en de museumtuin open.
  • Wie kasteel én museumtuin wil bezoeken, trekt daar best drie uur voor uit (laatste bezoek om 15.30 uur).


Rondleidingen in de museumtuin   

Je kan gidsen reserveren die groepen tot 50 personen in de museumtuin rondleiden. Een rondleiding duurt een uur en kost 60 euro (+ toegangsticket per persoon). De rondleidingen vinden plaats van dinsdag tot vrijdag om 10 en 14 uur, en tijdens het weekend om 14 en 16 uur. Het boeken gebeurt via het reservatieformulier op www.museumtuingaasbeek.be.
 

Rondleidingen in het kasteel   

Een rondleiding in het kasteel duurt anderhalf uur en kost 60 euro per groep van max. 15 personen (+ toegangsticket per persoon en 5 euro administratieve kosten per reservering). Het boeken gebeurt via bezoek.gaasbeek@vlaanderen.be.