Negen schapen gedood, vermoedelijk door wolf

maandag, 13 augustus, 2018

Maandenlang was het rustig op wolvengebied in Vlaanderen. Spijtig genoeg zijn er sinds vorige week een aantal gevallen gekend waarbij schapen om het leven kwamen. Alles wijst erop dat een wolf hiervan de oorzaak is. Wetenschappers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) namen DNA-stalen en plaatsten bijkomende camera’s om dit te onderzoeken. Intussen is duidelijk uit de analyse van de beelden dat het om een wolf gaat die geen halsband draagt. Het gaat dus niet om wolvin Naya, maar om een tweede wolf.

Begin vorige week kwam de eerste melding van dode schapen uit een privé-kudde in beheer van het Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt. Zowel zaterdag, dinsdag als vrijdag zijn dode schapen gevonden. In totaal gaat het om vier dieren. Nochtans zat de kudde ’s nachts achter een raster met elektriciteit en waren er dus voorzorgsmaatregelen genomen. Uit onderzoek blijkt dat de stroomspanning op de draad door de droogte te laag was. Her en der was het raster ook in minder goede staat. Mogelijk was dat de oorzaak van de incidenten. Medewerkers van het Agentschap voor Natuur en Bos hebben onmiddellijk de draad verstevigd en verhoogd. De stroomspanning is hersteld. Sinds zaterdag zijn binnen de kudde geen dode schapen meer gemeld. In de onmiddellijke omgeving werd inmiddels nog een ander schaap, niet van deze kudde, gevonden dat al wat langer dood was.

Echter wat verder uit de buurt zijn zaterdagavond opnieuw vier dode schapen aangetroffen. Opnieuw wijst alles op wolf. Ook hier zijn DNA-stalen genomen om dit te bevestigen en om uit te maken of dit het werk van Naya is of van een andere wolf. Vast staat dat na een lange periode waarbij geen schapen gedood werden, dit plots is veranderd. Alle betrokkenen in de buurt zijn daarom vandaag geïnformeerd, zodat ze de mogelijke voorzorgsmaatregelen kunnen nemen. Schade die de wolf veroorzaakt wordt terugbetaald. Dit is zo voorzien in het wolvenplan en aangepast in de wetgeving. Voorzorgsmaatregelen kunnen de kans op eventuele schade echter verkleinen. 

In alle gevallen zijn wetenschappers van het INBO en terreinmedewerkers van het Agentschap voor Natuur en Bos snel verwittigd en ter plaatse gekomen. De resultaten van de stalen zullen binnen een aantal weken gekend zijn. Op een wildcamera in de buurt van de schade is in elk geval een wolf te zien die geen halsband draagt. Het gaat hier dus niet om Naya.

Voor de natuurbezoeker of andere recreanten is er geen reden tot ongerustheid. Niemand heeft de wolf al gezien of opgemerkt. Veehouders wordt gevraagd om hun kuddes wel in de mate van het mogelijke extra te beschermen. Alle info is te vinden op www.natuurenbos.be/wolf.

Contactpersonen pers

  • Marie-Laure Vanwanseele, Agentschap voor Natuur en Bos, woordvoerder: 0499/86.51.58

  • Koen Van Muylem, INBO, woordvoerder: 0473/81.49.28