Nieuw! Hondenlosloopzone in Drie Fonteinen.

Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft een hondenzone ingericht in domein Drie Fonteinen in Vilvoorde. Een hondenzone is een omheinde zone waar honden, onder het waakzame oog van hun baasjes, in alle veiligheid kunnen rondlopen en spelen zonder anderen te hinderen.

Drie Fonteinen in Vilvoorde is een prachtig en druk bezocht domein op een boogscheut van Brussel. Veel wandelaars, joggers, gezinnen met spelende kinderen komen hier genieten van de natuur.  Ook hondenliefhebbers maken vaak gebruik van dit gebied, om er heel geregeld hun vaste wandeling te maken. “We merken vanuit het Agentschap voor Natuur en Bos dat de honden niet altijd aangelijnd zijn. Geregeld krijgen we daar ook klachten over van  de talrijke lopers in het domein, maar ook van gezinnen  met kleine kinderen. Ook voor de natuur vormen die loslopende honden soms een verstoring, denk maar aan een groepje watervogels die opgeschrikt worden, of een haas of ree die achterna gezeten wordt. “ zegt regiobeheerder Wim De Maeyer van het Agentschap voor Natuur en Bos.

We beseffen echter heel goed dat mensen graag de hond de pootjes eens laten strekken. Om daaraan tegemoet te komen, is er nu  een hondenlosloopzone van zo’n halve hectare groot aangelegd. In die zone mag je hond vrij loslopen, spelen, ravotten tussen omgevallen bomen, en naar hartenlust graven. Let wel, iedere eigenaar moet zijn trouwe viervoeter onder controle kunnen houden en blijft verantwoordelijk voor zijn daden. Om het voor iedereen aangenaam te houden, vragen we ook om de hondenpoep net als elders op te rapen, en in de geplaatste vuilbakjes te deponeren. 

De stad Vilvoorde is alvast heel blij met het initiatief van het Agentschap voor Natuur en Bos. Schepen van openbare werken, wijkzorg en groen Katrien Vaes: “De vraag naar ruimte waar honden vrij kunnen rondlopen, is groot. In een stad als Vilvoorde beschikt immers niet elke hondenliefhebber over een aangepaste tuin.  In verschillende wijken heeft de stad al loopweiden ingericht en dit tot grote tevredenheid van de honden én hun baasjes. In de wijk Kassei kunnen de  hondenbaasjes binnenkort zelfs op 2 mooie locaties terecht. Het Agentschap maakt deze zomer immers ook nog werk van een nieuwe hondenlosloopzone in domein Klein Hoogveld “.      

Je kan nu alvast de losloopzone in Drie Fonteinen vinden in de bosrand tegenover de Beneluxlaan, net naast het schuilhutje. Deze locatie ligt ook naast de wandelroute van Basiliek tot Basiliek., een groene wandelroute tussen de Basiliek van Vilvoorde en deze van Grimbergen, die binnenkort geopend wordt.

In de rest van het gebied zijn honden ook welkom maar moeten ze aan de leiband.