15.12.2017

Nieuwe onthaalpoort voor Meerdaalwoud en Heverleebos

Het tweelingbos Meerdaalwoud en Heverleebos krijgt een prachtige nieuwe onthaalpoort op de site van ‘De Torenvalk’, gelegen langs de N25 nabij het kruispunt Chateau de Namur in Blanden (Oud-Heverlee). Het Agentschap voor Natuur en Bos bouwt er tegen de zomer van 2018 een houten uitkijk- en onthaaltoren, een avontuurlijk speelbos, een nieuw wandeltraject voor rolstoelgebruikers en nog veel meer om van je bosbezoek een authentieke natuurervaring te maken.  In afwachting van die realisatie kan je er vanaf 17 december al terecht om je wandel- of fietstocht in het Meerdaalwoud en Heverleebos te starten. 

Natuurbeleving is één van de stokpaardjes van Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege. Het Agentschap voor Natuur en Bos neemt dan ook tal van initiatieven om de Vlaming meer van de natuur te laten genieten. “Onbekend is onbemind”, aldus minister Schauvliege, “vandaar dat ik met mijn beleid zoveel mogelijk mensen kennis wil laten maken met onze prachtige Vlaamse natuur. De inrichting van aantrekkelijke onthaalpoorten is heel belangrijk. We zorgen er zo voor dat er een interessant belevingsaanbod komt op plaatsen waar de natuur veel volk toelaat. Zo is de mens én de natuur erbij gebaat.” De inrichting van de Torenvalk zal XX euro kosten. 

Wie geregeld langs de site passeert vraagt zich al enkele maanden af wanneer de parking open gaat en waar die houten Torenvalk toch blijft.  De reuzengrote houten vogel beloofde zijn terugkeer in november 2016.  We zijn nu een jaar later en het beeld van de hand van de plaatselijke beeldhouwer Ad Wouters staat nog steeds te wachten naast een picknickbank in de Prosperdreef. 

Bart Meuleman, de plaatselijke regiobeheerder verontschuldigt zich voor de 12 maanden vertraging.  “We hadden het misschien wat optimistisch ingeschat bij het begin van de werken maar we kwamen voor een aangename maar ook voor enkele  minder aangename verrassingen te staan.  De aangename verrassing was dat een sprong reeën reeds tijdens de bouwfase samen met hun jongen geregeld kwamen grazen op de toekomstige onthaalweide, een prachtig zicht natuurlijk maar als bosbeheerder wilden we geen risico’s nemen en beslisten we om eerst nog wildrasters en wildroosters te plaatsen om aanrijdingen te vermijden. Op die manier liepen de werken uit tot de lente van 2017.”  De onaangename verrassing voor het pas ingezaaide gras was dat april 2017 kurkdroog werd in Vlaanderen.   In oktober heeft de aannemer opnieuw moeten inzaaien en in november begon de ‘groene parking er eindelijk ook groen uit te zien en konden de werken worden opgeleverd.

De boswachters van de regio Meerdaal nodigen de buurtbewoners en de trouwe bosbezoekers op zondag 17 december tussen 15.00 en 16.00 uur uit voor de koffie op de nieuwe onthaalplek.  Ad Wouters zal er de mascotte van de onthaalpoort – de reuzengrote houten torenvalk – definitief installeren en op een korte wandeling wordt, aan de hand van de plannen, het verder verloop van de inrichting tot boeiende onthaalpoort toegelicht.  Wil je er een ganse bosdag van maken,  ben je +14 en hou je van een avontuurlijke wandeling dwars door bos en struikgewas, schrijf je dan in voor de jaarlijkse telling van everzwijnen en reeën in het Meerdaalwoud.  Meer inlichtingen krijg je via meerdaal.anb@lne.vlaanderen.be (Het aantal inschrijvingen is beperkt.)