Op bezoek bij de bosgeesten in speelbos Driegoten

zondag, 25 april, 2021

Vandaag kreeg Driegoten in Hamme zijn officiële speeldoop. De Scouts en Gidsen van Hamme trokken het speelbos in om er coronaproof kennis te maken met de bosgeesten van kettingzaagkunstenaar Koen Vandewalle. Een spelexperte zag er bij de inrichting op toe dat Driegoten de verbeelding en het vrije spel van kinderen aanmoedigt.

Driegoten is een bos van 1,4 hectare naast de Schelde in Hamme. Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, de gemeente Hamme en Regionaal Landschap Schelde-Durme (RLSD) sloegen de voorbije maanden de handen in elkaar om er een veilige en inspirerende speelplek van te maken. Ann Sels, medewerkster bij RLSD en experte in speelnatuur, werkte daarvoor een concept uit dat vooral ruimte biedt voor verbeelding en creativiteit. “In plaats van de klassieke speeltoestellen vinden kinderen in Driegoten ruimte om zelf hun spel in te vullen. Denk maar aan open plekken, kuilen en materialen om kampen mee te bouwen.”

Kunst met de kettingzaag

Driegoten is vrij toegankelijk. Via een sprookjesachtige toegangspoort kom je er binnen. In het bos loop je verschillende statige bosgeesten tegen het lijf. Ze zijn het werk van Koen Vandewalle, arbeider bij Natuur en Bos. Onder de naam Carving Koen maakt hij verrassend gedetailleerde houtsculpturen met behulp van een kettingzaag. Tot rust komen kan in de verhalenkring of op de ligbank.

Vandaag kreeg Driegoten een passende inwijding. Leden van de Scouts en Gidsen van Hamme trokken het speelbos in om de bosgeesten op te sporen en de speelmogelijkheden grondig uit te testen – coronaproof natuurlijk.

Een jong speelbos

“Driegoten is nog een vrij jong bos vol inheemse soorten”, vertelt Veerle Campens, projectleider bij Natuur en Bos. “Er is veel ondergroei en reliëf aanwezig, wat een ideaal speelterrein vormt. Deze winter hebben onze mensen er voor de veiligheid de dode takken gesnoeid. Die hebben ze verzaagd tot de ideale lengte om schuilplaatsen of kampen mee te bouwen.”

Het speelbos maakt deel uit van het grotere domeinbos van Natuur en Bos, maar werd daarvan afgescheiden door de aanleg van het gecontroleerd overstromingsgebied de Bunt in het kader van het Sigmaplan. Driegoten viel buiten het gebied dat nodig is om water te bufferen: een mooie kans om een speelbos in te richten waar kinderen zich veilig kunnen uitleven.

Het Sigmaplan beschermt Vlaanderen tegen overstromingen van onze getijdenrivieren en geeft waardevolle getijdennatuur een boost. Dat gebeurt hier met steun van het Europese project LIFE Sparc. Speelbos Driegoten ligt vlak bij de veerdienst naar Weert en het infopunt Durmevallei van het Sigmaplan. Dat maakt het een ideale locatie voor een vlot bereikbaar speelbos.