29.09.2017

Park van Tervuren krijgt extra troef

Het Spaans Huis in het Park van Tervuren krijgt binnenkort nieuwe uitbaters. Het Spaans Huis is een gerestaureerd molenhuis uit de 17de eeuw en is - net als het park -  eigendom van het Agentschap voor Natuur en Bos (Vlaamse Overheid). Door te investeren in het vastgoed in natuurdomeinen tracht het agentschap de natuurbeleving van een gebied te vergroten. Met de nieuwe uitbaters in het Spaans Huis is daarvoor een goede partner gevonden in het Park van Tervuren.


De natuur beleven in een park met flair

Het Park van Tervuren- ook wel Warande genoemd - is één van de Vlaamse toegangspoorten tot het Zoniënwoud. De rijke geschiedenis van het park laat zich vandaag nog steeds voelen. Jachtdomein voor de hertogen van Brabant (12de eeuw) , zomerresidentie van Karel van Lotharingen (18de eeuw) en koninklijk paviljoen van Willem-Frederik, zoon van de Nederlandse vorst Willem I. Het paviljoen brandde af en het is op die ruïnes dat Koning Leopold II het Koloniënpaleis bouwde. Verderop kwam het veel grotere gebouw met de permanente tentoonstelling van het Koninklijk Museum voor  Midden-Afrika (tot juni 2018 gesloten voor renovatie).

In het Park van Tervuren kan je wandelen, joggen, fietsen, geocachen en paardrijden en tussen majestueuze eiken en beuken, langs elegante Franse tuinen en talrijke vijvers en bloemperken. “Een bezoek aan het park is een ware verademing voor wie even wil ontsnappen aan de drukte van de hoofdstad. We hopen daar met het Spaans Huis nog een extra dimensie aan te kunnen toevoegen”, aldus de nieuwe uitbaters, Kurt Singulé en Laetitia Boelens, die in het park ook Bistro Mille uitbaten.


Spaans Huis tilt parkbezoek naar hoger niveau

Het Agentschap voor Natuur en Bos is eigenaar van diverse gebouwen op heel wat schitterende locaties in Vlaanderen. Marleen Evenepoel, administrateur-generaal van het Agentschap voor Natuur Bos: “Het is onze investeringstak, Natuurinvest, die instaat in voor de renovatie en het beheer van dit gebouwenpatrimonium en de openstelling ervan voor het publiek. Dat doet het door op zoek te gaan naar private partners die de natuurbeleving in onze domeinen kunnen vergroten, zodat de bezoeker er uiteindelijk beter van wordt.”

De uitbaters van het Spaans Huis zijn zulke partners. Ze zullen er een parkbistro uitbaten waar bezoekers kunnen genieten van een kleine lunch, taart, koffie, streekbieren, … Ook komt er een winkeltje waar de parkbezoekers Straffe Streekproducten uit Vlaams-Brabant zullen kunnen kopen. Wie een tocht door de streek wil maken, kan in het Spaans Huis ook terecht voor wandel- en fietskaarten. Er komen ook tijdelijke tentoonstellingen van lokale kunstenaars.

Het park ligt op een boogscheut van het drukke Brusselse Gewest en op een 10-tal minuten van Brussels Airport. Het Spaans Huis is opnieuw open vanaf 1 oktober.