Ryckevelde krijgt een nieuwe ‘Dikke Bertha’

donderdag, 3 december, 2020

Deze middag werd in aanwezigheid van Vlaams minister Zuhal Demir in Ryckevelde een wintereik aangeplant. De boom mag uitgroeien tot een nieuwe monumentale boom en dient ter vervanging van Dikke Bertha waarvan eerder dit jaar de stamresten verdwenen.

Dikke Bertha in Ryckevelde, op de grens van Damme, Brugge en Beernem, was een statige beuk van van 150 à 200 jaar oud en behoorde ooit tot de dikste bomen van de provincie West-Vlaanderen. In een hevige storm van 1990 is de kroon afgebroken en bleef maar een fractie van de eens zo statige boom over. De resten van de stam, een 4-tal meter hoog, zijn vorige zomer na vandalisme volledig afgebrand.

Dikke Bertha, een boom waar vele generaties langs liepen, verdiende een beter einde. “Monumentale bomen zijn echte bakens in het landschap die door onze voorouders zijn aangeplant, vaak met een boodschap. Bovendien zijn zulke bomen erg belangrijk in de herinnering van veel inwoners”, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.

Daarom heeft de minister samen met de burgemeesters en schepenen van Beernem, Brugge en Damme en de Militair Commandant van de Provincie West-Vlaanderen nu een nieuwe boom aangeplant. Er werd gekozen voor een wintereik, omdat deze soort beter tegen droogte kan dan een beuk en dus beter gewapend is tegen de klimaatopwarming. De wintereik mag uitgroeien tot een nieuw monument. Geen monument van steen of brons, maar iets dat leeft en groeit. “Ik hoop in elk geval dat ze nog ouder zal worden als haar voorganger en zo voor vele komende generaties een nieuwe bron van warme en mooie herinneringen zal zijn. Dat deze boom als symbool van het leven in deze ongewone tijden wordt geplant, voegt een extra dimensie aan het verhaal toe. ” aldus de minister.

Ryckevelde is een populair wandelbos. De toestroom van bezoekers in de voorbije lockdown was hier net zoals in andere natuur-en bosgebieden opvallend. De nood aan grotere natuur- en bosgebieden werd zo nog eens beklemtoond. Vlaanderen zet dan ook fors in op bosuitbreiding in Ryckevelde. Zo kreeg Ryckevelde sinds 1979 al 60 hectare nieuw bos bij. En ook in de toekomst zal Ryckevelde verder uitbreiden met zeker 10 hectare bos.