Verplicht certificaat moet ongevallen met kettingzaag in openbare bossen verminderen

donderdag, 17 mei, 2018

Vanaf 1 september 2019 moet iedereen die met een kettingzaag werkt in de Vlaamse openbare bossen over het ‘European Chainsaw Certificate’ (ECC) beschikken. Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) wil daarmee de veiligheid van de kettingzaaggebruiker vergroten en ongevallen vermijden.

Europese kettingzaagstandaarden (ECS)

In België gebeuren jaarlijks tientallen zware ongevallen met kettingzagen, zowel bij dagelijkse als bij occasionele gebruikers. Ook in de andere Europese landen gebeurt dit veel. “Een ongeval schuilt in een klein hoekje, zeker met een kettingzaag”, vertelt administrateur-generaal Marleen Evenepoel. “Wij willen sterk inzetten op de veiligheid van de bosexploitanten en de vele vrijwilligers die met de kettingzaag actief zijn voor beheerwerken in openbare bossen.”

Het ANB beheert zo’n 85.000 hectare aan natuur- en bosgebieden in Vlaanderen en verkoopt jaarlijks zo’n 220.000 m³ hout via openbare houtverkopen. De houtkap gebeurt vakkundig en met respect voor de natuur, via erkende houtexploitanten en kopers.

Verantwoord met een kettingzaag omgaan

Het ANB werkt al jaren aan veiliger kettingzaaggebruik. Daarom werd op Europees niveau een certificeringsysteem uitgewerkt. Die Europese kettingzaagstandaarden bepalen wat een gebruiker minimaal moet weten en kunnen om verantwoord met een kettingzaag om te gaan. “Met zo’n certificaat in handen, zijn ze in ieder geval mee met de laatste ontwikkelingen in veiligheid en techniek. De kettingzaaggebruiker heeft ook een bewijs en een extra erkenning in handen van zijn kennis en vaardigheden”, aldus Evenepoel.

Het certificeringsysteem werd ontwikkeld door experts uit verschillende Europese landen. Tegelijk wordt het ondersteund door de industrie en de boomverzorgings- en bosbouwsector. Dat internationale karakter is volgens Evenepoel een pluspunt: “Je kan ermee aan de slag in een toenemend aantal andere Europese landen, zonder je steeds opnieuw te moeten bewijzen.”

”Ondertussen werden in Europa reeds 10.000 certificaten uitgereikt”, vertelt Tom Embo. Hij is algemeen directeur van Inverde en ook voorzitter van het  Europees competentiecentrum in de Groensector (EFESC). “Voor arbeiders is het een mooie internationale erkenning van hun vakmanschap en op die manier halen we overal in Europa het ongevallencijfer omlaag. Vanaf 1 september 2019 moet elke kettingzaaggebruiker over een Europees kettingzaagcertificaat beschikken.”

Vier certificaatniveaus en drie examenmogelijkheden

De certificaten zijn in alle deelnemende landen dezelfde en voor iedereen vrij beschikbaar. Er zijn vier niveaus waarvan de eerste twee verplicht en de andere twee sterk aan te raden. Om het examen voor te bereiden kunnen kettingzaaggebruikers een opleiding of oefendag volgen bij erkende centra, of het zelfstandig voorbereiden. Op ecopedia.be vinden ze instructievideo’s en praktische informatie om te helpen bij de voorbereiding. 

Het examen leggen kettingzaaggebruikers af bij Inverde, Skilliant (= Syntra West), PCLT en Le Forem. Zij zijn erkend als examencentrum. Deze organisaties bieden ook de opleidingen aan. Een certificaat kan ook in het buitenland gehaald worden. Meer info staat op www.Efesc.org.