Vlaams minister Zuhal Demir opent Hyacintenfestival in Hallerbos

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Hyacintenfestival leidt bezoekersstroom naar paarse bloemenpracht in goede banen

zaterdag, 15 april, 2023

Door de overvloedige regen en de koudere temperaturen van de voorbije weken verloopt de bloei van de hyacinten in de Vlaamse hyacintenbossen iets later dan de voorbije jaren, al krijgen de typische paarse bloementapijten stilaan vorm. Tijd om het Hyacintenfestival te openen. Vlaams minister Zuhal Demir kwam daarvoor vanmorgen naar het Hallerbos, het grootste en populairste hyacintenbos in Vlaanderen. De minister nam ook een kijkje naar de voorbereidende werken voor de bouw van een ecoduct over de Brussel Ring. Die zal over twee jaar de beide zijden van het Hallerbos met elkaar verbinden.

Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir: “Toen ik vorig jaar voor het eerst het Hallerbos bezocht was ik onder de indruk van dit prachtige natuurfenomeen. Zodanig dat ik in mijn drukke agenda toch nog een gaatje vond om ook dit jaar even van dit sprookjestafereel te komen genieten. Het is logisch en positief dat bezoekers van ver over onze gewestgrenzen naar de fotogenieke boshyacinten komen kijken. Dat maakt het hier soms koppenlopen en daarom is het goed dat het Hyacintenfestival in het leven werd geroepen. Tijdens dat festival dat nog tot en met 1 mei loopt, werken lokale politie, stad Halle, Agentschap voor Natuur en Bos en tientallen vrijwilligers samen om de paarse drukte op te vangen. We willen daarmee de kwetsbare hyacinten beschermen zodat iedereen ook in de toekomst van deze Vlaamse natuurpracht kan genieten.”

Bluebellstreet

De stad Halle raadt af om met de wagen naar het Hallerbos te komen en biedt gratis shuttlebussen aan. Burgemeester Marc Snoeck: “We werken samen met De Lijn om tijdens de drukste dagen te zorgen voor een regelmatige busverbinding tussen centrum en bos. Ook fietsen staan daarvoor klaar aan het station. Mensen die tóch met de wagen komen, loodsen we met signalisatie naar de bezoekersparkings. Toeristen kunnen hun bosbezoek mooi combineren met een bezoekje aan onze binnenstad. Ook daar is het paarse bloempje te spotten. Het Hoornstraatje dat Grote Markt en Beestenmarkt verbindt doopten de handelaars om tot Bluebellstreet.”

Ecoduct op schema

De minister passeerde tijdens haar hyacintenwandeling langs de Vlasmarktbrug, de brug over de Brusselse Ring die plaats zal maken voor een ecoduct. Vorig voorjaar toonden de resultaten van een monitoringstudie de noodzaak aan voor zo’n constructie om de beide bosdelen opnieuw met elkaar te verbinden. Na die studie en het afleveren van de omgevingsvergunning volgde in augustus een openbare aanbesteding en werd door Agentschap Wegen en Verkeer een aannemer geselecteerd voor de bouw van een ecoduct van 65 meter breed, waarvan 5 meter voor wandelaars en fietsers en 60 meter voor de dieren.

De voorbereidende werken zitten op schema. In februari dit jaar vonden vellingen plaats om de nodige ruimte rond de projectzone te creëren. De gekapte bomen zullen zoveel mogelijk worden gebruikt als een natuurlijke afscheiding tussen mens en dier op het ecoduct. Aan het einde van de werken gaat er ook bosplantsoen worden aangeplant in de ontharde zones. Alles samen komt er meer bos bij. Na de schoontijd en het Hyacintenfestival zal de aannemer midden mei starten met de voorbereidingen om de Vlasmarktbrug af te breken, de eigenlijke afbraak gebeurt midden juni. Daarna start de bouw van het ecoduct dat volgens de huidige planning in 2025 operationeel zal zijn.

Tips: bereid je hyacintenbezoek goed voor en bezoek andere hyacintentoppers

Van heinde en ver komen toeristen de paarse bloementapijten in het Hallerbos bewonderen. Geen toeval dat dit bos een van de kroonjuwelen is in de kandidatuur om de Brabantse Wouden te laten erkennen als Vlaams Nationaal Park.

Raadpleeg dan ook www.hyacintenfestival.be om je bezoek aan Hallerbos voor te bereiden, met ook info over de gratis shuttlebussen en fietsen. 

Extra tip: wil je de drukte in het Hallerbos ontlopen en tóch genieten van hyacintenpracht? Bezoek een ander hyacintenbos dat absoluut de moeite loont. In het zuiden van Oost- en West-Vlaanderen vind je er meer dan tien. Bekijk het overzichtsplannetje op www.hyacintenfestival.be.