Webbekomsbroek-Borchbeemden is een wandellus en -brug rijker

zaterdag, 17 oktober, 2020

Fijn natuurnieuws! Gelijklopend met de werken in het kader van van het veenherstel, werd in Rotbroek ook een nieuwe wandellus van 9,2 km met wandelbrug gerealiseerd. Ze maakte de verbinding tussen Diest en Halen, maar ook tussen Limburg en Vlaams-Brabant.

Life Delta

De werken vonden plaats in kader van het Life Delta-project. Dit is een natuurproject met bijzondere zorg voor waterveiligheid en natuurbeleving in het samenvloeiingsgebied van de Demerdelta: het Schulensbroek en het Webbekomsbroek-Borchbeemden. Samen met het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, de Vlaamse Milieumaatschappij en Natuurpunt zorgt Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid voor de uitvoering van het project.

Ruimte voor recreatie

Er wordt niet enkel gewerkt aan het herstel van het valleisysteem, maar ook aan de recreatieve ontsluiting van domein Webbekomsbroek-Borchbeemden. In het verleden werd een korte wandelroute afgesloten omdat deze als rustzone werd ingesteld voor soorten als grauwe klauwier, ooievaar, geelgors en andere vogels. Vanaf vandaag kun je dus wel genieten van een aantrekkelijke nieuwe wandelroute met een nieuwe wandelbrug. Deze brug, over het Zwart Water, verbindt beide provincies én beide gemeenten.De nieuwe route sluit aan op de bestaande wandelingen die vertrekken vanuit bezoekerscentrum Webbekomsbroek. Doorheen het Rotbroek sluit de wandellus aan op de wandelingen die vanuit Zelem richting de Zwarte Beekvallei gaan. Ook het bos van de Sint-Jansberg sluit aan op deze nieuwe wandeling. De wandeling werd ook opgenomen in het goednieuwe Merode-wandelnetwerk.De volgende jaren zal verder ingezet worden op recreatie voor dit mooie stads-natuurdomein, op 5 minuten wandelen van de markt van Diest en het marktplein van Zelem, met enkele nieuwe uitkijkpunten, een nieuw pad voor gegidste wandelingen vanuit het bezoekerscentrum en een wandelverbinding tussen het Webbekomsbroek en Schulensbroek langsheen de Demer. Je kan dan van het station van Diest naar het station van Schulen wandelen, de Demer volgend doorheen de Demerdelta.