05.07.2017

Zevenduizend voetbalvelden speelnatuur in de zomer

Tijdens de zomervakantie zorgt het Agentschap voor Natuur en Bos opnieuw voor extra speelgelegenheid in bossen en natuurgebieden. Naast de 663 permanente speelzones, die het hele jaar toegankelijk zijn, kunnen kinderen zich in juli en augustus ook uitleven in 126 zomerspeelzones. De totale speeloppervlakte in de natuur is daardoor 3.679 ha of ruim 7.000 voetbalvelden. Vlaams minister van Natuur, Joke Schauvliege wil zoveel mogelijk speelzones in de natuur. Daarom ontwikkelde het agentschap ook een handige stappenwijzer voor bos- of natuurbeheerders die in hun terreinen ook een speelzone willen aanleggen.

Speelzones (of speelbossen) zijn stukken bos of natuur van enkele hectares groot waar kinderen, jongeren en hun begeleiders vrij kunnen spelen en daarbij de paden mogen verlaten. Soms staan er echte speeltoestellen, maar even vaak ook niet. Je kan er kampen maken, ravotten en klimmen in de bomen. De zones moeten kinderen letterlijk én figuurlijk de ruimte geven om volop van de natuur te genieten.

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Natuur: “Ik vind het zeer belangrijk dat kinderen en jongeren vrij van de natuur kunnen genieten, zonder al te veel regels. De voorbije jaren is het aantal speelzones in Vlaanderen dan ook fors gestegen: sinds eind 2015 zijn er al meer dan 120 permanente speelzones bijgekomen.”

Om die stijgende trend de volgende jaar te kunnen verderzetten ontwikkelde het Agentschap voor Natuur en Bos een handige stappenwijzer. Op die manier kunnen ook andere overheden, verenigingen of private eigenaars op een laagdrempelige manier aan de slag.

Inspiratie is er in elk geval al genoeg. Op de website www.natuurenbos.be staan de mooiste speelzones van Vlaanderen nog even opgelijst. Een leuke tip voor wie eens iets anders wil dan een druk pretpark of een warme speeltuin.

Bijkomende informatie over zomer-, permanente - en vrij toegankelijke zones

Er zijn zowel permanente speelzones als speelzones die enkel tijdens de zomermaanden (1 juli t.e.m. 31 augustus) worden afgebakend. Het onderscheid wordt gemaakt op basis van de borden (zie onder). De speelzones zijn vrij toegankelijk van 8 tot 22 uur. Sommige permanente speelzones hebben andere uren van toegankelijkheid. Check daarom steeds de eventuele bijbehorende toegankelijkheidsregeling. Organiseer je een activiteit in de speelzones voor 8 uur ’s morgens of na 22 uur ’s avonds? Dan moet je een machtiging aanvragen. In totaal zijn er 789 speelzones afgebakend (663 permanente speelzones en 126 zomerspeelzones), dat zijn 3.679 ha. Heel wat speelzones liggen in de buurt van kamphuizen.

Spelen is ook mogelijk in de vrij toegankelijke zones, die aangegeven worden met speciale borden (zie onder). Dat zijn zones waar iedereen de paden mag verlaten om te struinen, te picknicken, te genieten… Ook ideaal als speelplek dus. Het zijn weliswaar geen exclusieve speelzones, hou daar rekening mee als anderen ook gebruikmaken van deze zones. Het bouwen van kampen en touwenparcours is hier niet toegelaten. Het gaat over 143 bijkomende zones, goed voor een totale oppervlakte van 562 ha.