Zomercampagne ‘Groeten uit buitengewoon binnenland’ lokt Vlamingen naar de natuur

zondag, 7 juni, 2020

Van een beversafari in het Mechels Broek tot turen naar tureluurs in het Zwin, van wilde woestijnavonturen in de Lommelse Sahara tot ravotten in het Raspaillebos. In tal van Vlaamse natuurgebieden kan je deze zomer op wereldreis. Vlaanderen is een schatkamer aan ongekende natuurpracht en wil dat in deze unieke zomer aan het grote publiek laten zien. Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir en Natuur en Bos van de Vlaamse overheid zetten de buitengewone troeven van de Vlaamse natuur in de kijker met de zomercampagne ‘Groeten uit buitengewoon binnenland’. “De afgelopen weken leerde de Vlaming vele natuurparels dichtbij huis beter kennen en daar doen we nu graag nog een schepje bovenop”, zegt minister Demir.

Een buitengewoon aanbod

Uit onderzoek naar de reisintenties van onze landgenoten blijkt dat maar liefst 80 procent drukke plaatsen wil vermijden de komende maanden en echt op zoek wil naar rust tijdens hun vakantie. Waar vroeger vooral kustbestemmingen de voorkeur wegdroegen, zien we nu een verschuiving naar de natuur in het binnenland. Minister Demir en Natuur en Bos spelen op die trend in en trekken deze zomer volop de kaart van het ‘buitengewone binnenland’.

“Want buiten, dat is waar we na de lockdown willen zijn. En ons binnenland, met de vele prachtige natuurgebieden en bossen, heeft zoveel moois te bieden. We gooien het aanbod van Natuur en Bos, zo’n 90.000 ha in 300 verschillende natuurgebieden, volop in de strijd om de Vlaming onze natuur te laten ontdekken, aldus Marleen Evenepoel, administrateur-generaal van Natuur en Bos.

“Nu er meer mensen in eigen land op reis gaan, en de social distance-regels nog steeds gelden, willen we toeristen overtuigen om de rust op te zoeken in de wijde natuur. De focus ligt op de verborgen parels, enerzijds om de bevolking zich te laten verspreiden en anderzijds om de Vlaming ook nieuwe buitengewone plekken te leren kennen,” vult minister Demir aan.

Via de website http://buitengewoon.natuurenbos.be wijzen Demir en Natuur en Bos iedereen de weg naar de buitengewone natuur in Vlaanderen via de vele fiets- en wandelroutes of unieke tips en inspiratie. Had jij al eens van een beversafari gehoord? Wel, in onze natuur kan het. Er gaat uiteraard in het aanbod ook bijzondere aandacht naar de toegankelijkheid voor mensen met een beperking.

Buitengewoon kamperen

Wie vakantie zegt, zegt ook overnachten. Natuur en Bos lanceert deze zomer het concept buitengewoon kamperen. Het agentschap ging op zoek op zoek naar 16 unieke locaties in de Vlaamse natuur waar je back to basics kan kamperen van juli t.e.m. september. Zo’n kampeerspot bestaat uit zo’n 8 tot 15 tipi-tenten voor 4 of 6 personen, steeds op een grote afstand van elkaar. Zo kan je met aandacht voor de social distancing genieten van de rust en de natuur. Naast het coronaproof kamperen hebben we ook aandacht voor de duurzaamheid. Er is een minimale impact op de natuur, zo zijn er ecologische droogtoiletten en douchezakken met opgewarmd regenwater.

Meer informatie over het buitengewoon kamperen vind je via: http://www.buitengewoonkamperen.be.

“We kijken er met veel enthousiasme naar uit om iedereen deze zomer in de prachtige Vlaamse bossen en natuurgebieden te kunnen verwelkomen en onder te dompelen”, besluit minister Demir.