Inkoopveiling everbuffers (SINCERE-project, Jachtfonds)

Inkoopveiling everbuffers (SINCERE-project, Jachtfonds)

Wat?

De inkoopveiling Everbuffers is een van de twee experimenten die worden uitgevoerd binnen het Europees Horizon 2020-project SINCERE. De partners van het project onderzoeken nieuwe manieren om ecosysteemdiensten uit bossen te genereren, die voordelig zijn voor boseigenaars én bijdragen aan bredere maatschappelijke doelen.

Everbuffers zijn stroken met lage vegetatie die worden aangelegd op aan bos grenzende akkerpercelen om de jacht op everzwijnen gemakkelijker te maken. Het is een van de mogelijke maatregelen om de populatie van everzwijnen onder controle te houden en schade te beperken.

Met de Inkoopveiling Everbuffers (inkoopveiling volgens eerst verworpen prijs) test Natuur en Bos een alternatieve aanpak om financiële vergoedingen te bepalen. Op die manier willen we de beperkte beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk inzetten. Een inkoopveiling is een veiling waarbij de rollen van koper en verkoper omgewisseld zijn. In dit geval organiseert de Vlaamse overheid samen met het Jachtfonds een veiling om de ‘levering van diensten’ in te kopen. Niet de verkoper maar de inkoper gebruikt dus het instrument van een veiling.

Voor wie?

De bieding kan worden ingediend door een natuurlijk persoon, een privaatrechtelijke persoon of een lokaal bestuur, als eigenaar, beheerder of andere zakelijke rechthouder, of als gevolmachtigde namens de eigenaar, beheerder of zakelijke rechthouder. Als de aanvrager niet de eigenaar is en er ook geen schriftelijke beheerovereenkomst is, wordt ook het schriftelijke akkoord (volmacht) van de eigenaar(s) toegevoegd.

Gezien de aard van de ecosysteemdienst richten we deze oproep vooral naar wildbeheereenheden, jagers, boseigenaren of bosbeheerders, en landbouwers.

Voorwaarden

Alle informatie en gedetailleerde info over de voorwaarden vind je in deze infobundel (pdf - 145 KB).

Opgelet! De percelen waarop de everbuffers worden aangelegd, moeten zich bevinden in een van de gemeenten uit onderstaande lijst. Deze lijst is opgesteld op basis van het aantal waarnemingen, schadegevallen en oogst.

2300 Turnhout – 2360 Oud-Turnhout – 2370 Arendonk – 2380 Ravels – 2400 Mol – 2440 Geel – 2450 Meerhout – 2460 Kasterlee – 2470 Retie - 2480  Dessel – 2490 Balen – 3500 Hasselt – 3520 Zonhoven – 3530 Houthalen-Helchteren – 3550 Heusden-Zolder – 3560 Lummen – 3580 Beringen – 3590 Diepenbeek – 3600 Genk – 3620 Lanaken – 3630 Maasmechelen – 3640 Kinrooi – 3650 Dilsen-Stokkem – 3660 Opglabbeek – 3665 As – 3670 Oudsbergen – 3680 Maaseik – 3690 Zutendaal – 3730 Hoeselt – 3740 Bilzen – 3770 Riemst – 3790 Voeren – 3900 Overpelt – 3910 Neerpelt – 3920 Lommel – 3930 Hamont-Achel – 3940 Hechtel-Eksel – 3945 Ham – 3950 Bocholt – 3960 Bree – 3970 Leopoldsburg – 3990 Peer

Bedrag

Voor de Inkoopveiling Everbuffers is er een totaalbudget van 50.000 euro. Het prijsmechanisme voor de toewijzing van de subsidies werkt in grote lijnen als volgt: alle biedingen worden gerangschikt en toegewezen vertrekkend van de goedkoopste bieding tot de gewenste hoeveelheid is verkregen of het budget is uitgeput. Alle bieders krijgen een uniforme prijs die gelijk is aan de bieding van de eerst afgewezen bieder.

Meer informatie vind je in de toelichting bij het veilingsreglement voor de inkoopveiling everbuffers (pdf - 106 KB).

In een veiling volgens het principe van de eerst verworpen prijs weet je dus als bieder dat je dezelfde vergoeding als iedereen zal ontvangen op voorwaarde dat jouw bieding onder de uiteindelijk vastgelegde eenheidsprijs zit. Daarom is de beste strategie voor een leverancier om de werkelijke kosten (i.e. verlies aan inkomsten, persoonlijke belevingswaarde, extra arbeid, investeringskosten,…) te gebruiken voor de bieding.

Een bieding inleveren die de werkelijke kosten onderschat, verhoogt de kans om te worden geselecteerd, maar alleen als de uiteindelijke prijs lager is dan de werkelijke prijs. De kosten te laag inschatten, betekent enkel een risico op verlies aan ‘inkomsten’. Het te hoog instellen van de kosten en dus van de bieding heeft geen invloed op de uiteindelijke prijs – en dus op de hoogte van de vergoeding , maar het vermindert wel de kans om te worden geselecteerd. Overdrijven vermindert dus het verwachte rendement.

Procedure

Je kunt je bieding indienen bij Natuur en Bos van de Vlaamse overheid tot en met 15 januari 2020.

Bieden gebeurt via mail naar sincere@vlaanderen.be met dit formulier (doc - 773 KB).

Contact

Heb je nog vragen? Contacteer ons via sincere@vlaanderen.be .

Innovatie om te leren

De resultaten van het SINCERE-project en dus van deze inkoopveiling worden geëvalueerd met het oog op een eventuele herhaling of uitbreiding van het systeem. Feedback van de begunstigde is daarbij cruciaal. Daarom zijn de begunstigden verplicht om na afloop van het pilootproject een feedbackformulier in te vullen en moeten ze bereid zijn om in een interview vragen van de wetenschappelijke projectpartner te beantwoorden.

Veelgestelde vragen (FAQ)