Slecht weer vandaag? Ontdek deze natuuractiviteiten!

Slecht weer vandaag? Ontdek deze natuuractiviteiten!

Druilerig - wat een heerlijk woord voor sombere, koude, donkere dagen. Toch kun je niet eeuwig onder dat dekentje blijven schuilen met die warme chocomelk in je hand. Tip: ook als het er buiten niet echt buitengewoon uitziet, kun je binnen de muren van musea, tentoonstellingen en bezoekerscentra van de natuur genieten. En mocht de zon plots toch komen piepen, duik je zo the real thing in. De natuur vanbinnen en vanbuiten!

De Cosmodrome: iedereen astronaut

In Kattevennen, de Genkse toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen, ligt het accent op de kosmos. In de Cosmodrome zie je sterren bij daglicht en verken je het heelal in de 360°-dome. Elke dag geniet je er van bijzondere filmbelevingen en maak je de meest ongelooflijke ruimteavonturen mee. Zo had je onze planeet nog nooit gezien.

Ontdek de Cosmodrome >

Technopolis: digitale dieren

In Technopolis kun je sinds kort ook digitaal tussen de dieren staan, volop het beest in je laten horen, de leeftijd van bomen schatten en dieren de weg wijzen naar veiliger oorden. Blijk jij plots een natuurtalent te zijn? Check dan onmiddellijk of boswachter geen job voor jou is in een van onze fijne filmpjes.

De natuur in, in Technopolis >

Bezoekerscentrum Duinpanne

In het Provinciaal Bezoekerscentrum Duinpanne in De Panne ontdek je de pracht van de regio. Laat je verrassen door het unieke duin-, kust- en zeeleven. Het centrum was even gesloten maar opent zijn deuren weer aan het begin van de kerstvakantie, vanaf 20 december dus! Blijf niet enkel binnen, maar ga ook buiten op verkenning. In de groene winkel koop je fiets- en wandelkaarten, zoekkaarten, publicaties en loepjes.

Duinpanne in De Panne >

Schuilen in het Coninckshofke

In de polders van Kruibeke kun je heerlijk schuilen voor de regen in het Coninxhofke. In het schattige gebouwtje hangt heel wat leuke info. Ook in de infokeet aan de ingang van het natuurgebied vind je nuttige informatie. 

Ga op zoek naar het Coninckshofke >

 

Kriebelbeestjes in Entomopolis

Insectenmuseum Entomopolis is dé trekpleister van bezoekerscentrum Lieteberg aan het Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg. Je komt er alles te weten over wespen, muggen, kevers, kakkerlakken, spinnen en wandelende takken. In de fascinerende microkosmos ontdek je de vaak onbekende wereld van insecten en hun nut voor onze maatschappij. (Foto ©Lieteberg)

Ontdek het insectenmuseum Entomopolis >

Bosmuseum in het Zoniënwoud

Het Bosmuseum Jan van Ruusbroec ligt midden in het Zoniënwoud, in een prachtige vierkantshoeve. Deze hoeve is een overblijfsel van de 14e-eeuwse priorij van Groenendaal, waar de mysticus Jan van Ruusbroec ooit woonde. In het museum maak je kennis met de bosbewoners, de geschiedenis, het bosbeheer.... En als het niet meer regent, wandel of fiets je zo het echte bos in.

Ontdek het bezoekerscentrum van het Zoniënwoud >

Luchthaven in het Zwin

In het Zwin Natuur Park valt niet alleen buiten veel te beleven. Ook in de interactieve tentoonstelling ben je lang zoet. Hou je instapkaart klaar en zet je schrap voor een boeiende vlucht! Vlieg mee samen met jouw Zwin-trekvogel. Je leert hoe ze juist vliegen en hoe ze zich voorbereiden op hun lange trektocht, maar ook waarom jaarlijks duizenden vogels neerstrijken in het Zwin.

Vlieg mee in het Zwin >

De Vroente vol heide

Bezoekerscentrum De Vroente ligt in de Kalmthoutse Heide, een van de oudste en grootste natuurreservaten in Vlaanderen. In De Vroente vind je de nodige tekst en uitleg bij dit machtige natuurgebied. Je kunt er ook een permanente tentoonstelling over heide bezoeken. In hetzelfde gebouw bevindt zich het bijtenteeltmuseum, twee vliegen in één klap.

Bezoek De Vroente >

Kerstballen in de Voerstreek

Wil je op een speelse en interactieve manier de Voerstreek beter leren kennen, zoals de Voerense bossen? In het Bezoekerscentrum van de Voerstreek kun je tijdens een regenbui schuilen én nuttige informatie opslaan. Wist je bijvoorbeeld dat dassen en wijngaardslakken echte Voerenaars zijn? En dat maretakken hier als kerstballen in de populieren hangen? Nog andere geheimen ontdekken? Kom langs! (Foto Patrick Vanhopplinus)

Op bezoek in de Voerstreek >