Spot de zandbij!

Spot de zandbij!

De meeste mensen denken bij bijen meteen aan honingbijen, die met 50.000 tegelijk in een bijenkorf leven. Dat is echter de uitzondering op de regel, want de meeste bijen leven alleen. Dat zijn solitaire bijen. Bij ons vind je ongeveer 380 soorten, al zijn er ondertussen wel al een aantal uitgestorven. Solitaire bijen leven heel anders dan de honingbij. Het belangrijkste verschil: ze steken niet of nauwelijks. De kamikaze-aanvallen van honingbijen tegen predatoren zijn te verklaren doordat ze net met tienduizenden zijn, het komt bij hen niet aan op een bij meer of minder. Solitaire bijen moeten het alleen redden en vallen dus niet aan, ook al zit je naast hun nestje. Veel soorten geraken met hun angel zelfs niet door onze huid. Ze gaan dus bij lichte verstoring rustig verder waarmee ze bezig waren. Ze komen ook niet op zoetstof af zoals wespen wel doen. Interessant weetje: enkel vrouwtjes hebben een angel, dus alle mannetjes (zowel bij solitaire bijen als bij honingbijen) steken niet. 

De zandbijen zijn de grootste groep binnen de solitaire bijen. Ze bestaan in alle soorten en maten en hebben elk hun eigen biotoop. Je vindt ze in heide en duinen, maar ook overal waar er open zand is of boswilgen bloeien, bijvoorbeeld in het prachtige natuurgebied Most-Keiheuvel of de Oudsberg in de Duinengordel. (De Levend Zand Route daar is een echte aanrader!)

Als er een heel zonnige en warme periode aankomt, kun je de zandbijen helpen in je eigen tuin. Een hoopje droge losse grond of zand – liefst volledig zuidgericht – is ideaal voor hen om eitjes in te leggen. Opgelet: voer geen extra zand aan, maar gebruik wat zand dat van nature voorkomt in je tuin en dat niet te voedselrijk is. Of voorzie gewoon enkele open, zonnige plekken, dat is vaak al voldoende. De zandbij zal je dankbaar zijn.

Heb je al een stukje zandgrond in de tuin en begint dat in de zomer te zoemen? Geen paniek! Vele mensen denken dan onmiddellijk aan een wespennest en bellen de brandweer. Dat is helemaal niet nodig. Het zijn vaak veel - solitaire - zandbijen samen die dankbaar gebruik maken van het aanwezige zand in je tuin. Bovendien zorgen ze voor extra bestuiving voor je fruitbomen, aardbeien, frambozen, aalbessen...