Sssssstille wandelroutes

Sssssstille wandelroutes

Ontdek onze officiële stiltegebieden en dito wandelroutes. Ze hebben dan wel een kwaliteitslabel, je moet vooral niet denken dat het er stil is. Tjilpende vogels, ruisende bladeren, een stromend beekje, het geritsel van een muisje, je voetstappen op de aarde. Een schat aan natuurlijke geluiden, die elders overstemd worden door de dagelijkse drukte, maar hier niet. Geniet!

Eerste stiltegebied van Vlaanderen

Natuurgebied Gerhagen in Tessenderlo mag pronken met de titel van het eerste stiltegebied met kwaliteitslabel in Vlaanderen. Er gaat een stiltepad met belevingselementen door het bos. Je kunt een gratis stiltekaart en stilterugzakje uitlenen in het Bosmuseum. Het stilste plekje is de omgeving van de Pinnekenswijer. Zet je er neer op de lummelbank en luister naar de stilte van de natuur.

Bezoek stiltegebied Gerhagen >

Op de stille heide

De Kalmthoutse Heide is een van de oudste en grootste natuurreservaten van Vlaanderen. Het is een zeldzaam relict van het eens zo uitgestrekte Europese heidelandschap. Tijdens je tocht kun je zeldzame dier- en plantensoorten ontdekken. Trek je wandelschoenen aan en laat je in stilte verrassen door dit Kempens pareltje. (© Karel Molenberghs)

Ontdek de Kalmthoutse Heide >

Stilleven in Hoogstraten

In Hoogstraten vind je het meer dan 400 hectare grote gebied Wortel Kolonie. Ooit een kolonie voor landlopers, vandaag de stek voor tientallen soorten vogels, vleermuizen, insecten en andere bewoners. Statige bosdreven, open akkers, vennen, heide en graslanden wisselen elkaar af. Laat je niet misleiden door de rust, want Wortel Kolonie krioelt van het dierenleven! (© Wim Verschraegen)

Op naar Wortel Kolonie >

Stiltewandeling in het Heuvelland

Het Stiltepad van Westouter is een verrassende landschapswandeling op en rond de Rodeberg. Het is een prikkelarme wandeling, maar dat wil niet zeggen dat er niets te beleven valt. Weiden, monumentale beuken, holle wegen, maar ook een natuurlijk speelplein! De stress valt er zo van je schouders. (Rodeberg Westouter - © Marc De Vos)

Trippel langs het Stiltepad van Westouter >  

Ken je onze natuuroases al?

Onze hectische maatschappij gunt ons weinig tot geen rust, waardoor we vaak overspannen en oververmoeid geraken. Daarom ontwikkelden wij natuuroases, stukjes stille natuur waar je je hoofd even helemaal kunt leegmaken, zonder smartphones, verkeerslawaai en andere drukte. Sluit je ogen, zet je zintuigen op scherp en voel de stress wegglijden. (© Kris Van de Sande)

Er zijn natuuroases in Eversambos, Zoniënwoud, Heverleebos, Bosland, Lisdodde en Stropersbos >