Terugblik netwerkmoment sporten in het bos

Terugblik netwerkmoment "Sporten in het bos: a Natural fit"

De natuur beweegt iedereen, daarom kiezen we met de Week van het Bos voor het tweede jaar op rij voor het thema ‘Sport’. Bewegen is immers nog gezonder én plezanter als je dit doet in de natuur.

Toch lijkt het niet altijd eenvoudig om beide sectoren te verzoenen. Daarom organiseerden we een interactief kennisdeelmoment op donderdag 22 juni in het Sportimonium te Hofstade. Daar werden heel wat bruggen gebouwd tussen beide sectoren.

Kennis en ervaring werden uitgewisseld, gesprekken kwamen op gang, opdrachten werden samen overwonnen. Sporten in het Bos = a Natural Fit, daar zijn we nu meer dan ooit van overtuigd. En die boodschap mag gerust verspreid worden: organiseer samen een Week van het Bos activiteit (een ideeënlijst en stappenplan vind je hier) en bestel gerust enkele Week van het Bos affiches.

Ben je benieuwd of wil je nog even nagenieten? In dit fotoalbum vind je alvast enkele sfeerbeelden.
Klik hier ook nog even voor een terugblik op het dagprogramma.

In het kader van een interne communicatiecampagne maakte het Agentschap voor Natuur en Bos een leuke poster. Ook jouw sportieve alter ego kan er op zoek gaan naar een vergelijkbaar dier. Administrateur-generaal Marleen Evenepoel verwees een aantal keer naar deze poster in haar slottoespraak.


Tijdens deze netwerkdag kwamen onderstaande sprekers aan bod:

 • Toegankelijkheid: Lise Hendrick (ANB)
  People-Profit-Planet of het evenwicht tussen de belangen van de mens, de economie en de natuur. In een natuurgebied staat uiteraard de fauna en flora centraal, maar ook mensen willen van de natuur genieten (te voet, op de fiets, op het paard, …). Tegelijk willen allerlei organisaties gebruik maken van de natuur. Een hele uitdaging! Zo ook voor Lise Hendrick, regiobeheerder Hoge Kempen. Zij vertelt vanuit twee praktijkvoorbeelden hoe ze hiermee omgaat. En hoe een open en constructieve babbel met elkaar al wonderen kan doen.
   
 • Infrastructuur: Wim De Maeyer (ANB) en Kris Mertens (Sport Vlaanderen)
  Wim De Maeyer is als regiobeheerder binnen het Agentschap voor Natuur en Bos verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen de regio Groene gordels. Hij staat in voor de inrichting en het onderhoud van de gebieden, samen met een team van boswachters en groenarbeiders. Als fanatiek loper spendeert Wim bovendien aardig wat kilometers doorheen de natuur, wat hem het nodige inlevingsvermogen bezorgt over sporten in de natuur.
   

  Kris Mertens is werkzaam als consulent binnen de afdeling Sportpromotie van Sport Vlaanderen. Hij staat onder meer in voor het eerstelijns contact met de gemeenten in de provincie Antwerpen. Een groot deel van zijn tijd gaat naar het organiseren van acties en evenementen van de afdeling sportpromotie. Daarnaast staat  Kris in voor de opvolging voor alles met betrekking tot sport en natuur in deze provincie: mountainbike, loopomlopen, Fit-o-meter, start to mountainbike,...

 • Duurzaam organiseren van evenementen: Stijn Bruers (Ecolife)
  Stijn Bruers werkt als projectverantwoordelijke bij Ecolife, waar hij de ecologische voetafdruk, de koolstofvoetafdruk en de watervoetafdruk berekent van ondernemingen, overheden, organisaties, regio’s, activiteiten en evenementen. Stijn volgde de vormingen van het Global Footprint Network en het Water Footprint Network. Stijn maakt jullie wegwijs in de vier belangrijkste thema’s als het aankomt op duurzaam organiseren van evenementen: Energie, mobiliteit, voeding en afval.
   
 • Week van het bos: Klaas Verstraete (ISB)
  Klaas Verstraete is sinds begin 2016 medewerker sportparticipatie bij het ISB-team. Klaas staat in voor de kennisontwikkeling, kennisdeling en ondersteuning op vlak van anders-georganiseerde sport en kansengroepen. Klaas nam een koffer vol verrassende Week van het Bos praktijkvoorbeelden mee.
   
 • Voordelen van sporten in het groen: Bart Van Reusel (KU Leuven)
  Bart Vanreusel is verbonden aan de KU Leuven als professor aan de Faculteit Bewegings-en revalidatiewetenschappen (Faber). In de sportsociologie bestudeert hij de bewegende mens vanuit een maatschappelijk perspectief. Als voormalig voorzitter en huidig lid van de Vlaamse Sportraad gaat zijn interesse ook naar het beleid voor sport en beweging.
   

Dit netwerkmoment werd georganiseerd door het Agentschap voor Natuur en Bos, in samenwerking met Sport Vlaanderen, ISB, Sportimonium en BOS+.
 

SPORTIMONIUM

Sporterfgoed in topconditie!

Gespierd erfgoed vind je in het Sportimonium. 150 jaar sportgeschiedenis is ondergebracht in een bijzonder strandgebouw. In dit Olympisch museum combineer je bewegen met verwondering en surf je door een unieke collectie sporterfgoed. Historisch sportmateriaal, affiches, programmaboekjes, filmfragmenten, foto’s, medailles, diploma’s en persoonlijke attributen van sporthelden vertellen hun bewogen verhaal. Maak kennis met eeuwenoude sporten en ontdek al doende de voorouders van de moderne sporten. Met de interactieve opstelling ‘Meten met atleten’ kan je jouw conditie in kaart brengen en je prestaties vergelijken met die van topatleten. In het documentatiecentrum en het sportarchief vind je duizenden boeken. Je kunt er ook volksspelen lenen.

Nieuw! Bezoek het Museumdepot Preservation Hall Victor Boin. Een blik achter de schermen van dit moderne depot toont hoe de rijke en zeer diverse collectie van het Sportimonium bewaard en beheerd wordt. Je vindt er sportkledij, kunstvoorwerpen, medailles, bekers, turntoestellen, archieven…kortom, een unieke collectie sporterfgoed in topconditie.

Het Sportimonium is gehuisvest in het strandgebouw vlakbij het strand van het Sport Vlaanderen domein Hofstade. Het 160 ha groot domein, met deels beschermd natuurgebied is een unieke plek waar je moeiteloos sport, erfgoed en natuurbeleving kan verbinden met elkaar.

www.sportimonium.be