Tips om je hond aangelijnd uit te laten

Van snuffelen word je moe

Vaak denken mensen dat hun hond vooral moet kunnen rennen, springen, spelen en dus loslopen om hem moe te krijgen. Natuurlijk is het belangrijk dat je hond zich af en toe kan uitleven, maar de beste manier om je hond écht voldoening te geven, is door hem mentaal te stimuleren. Dat kun je thuis doen, door hem bijvoorbeeld een trucje aan te leren. Maar een heel natuurlijke manier om de hersenen van je hond te stimuleren, is via z’n neus. Dat kan perfect tijdens een aangelijnde wandeling.

Mensen gebruiken hun ogen om de omgeving te ontdekken. Al wandelend scannen we voortdurend de omgeving om te zien wat er gebeurt en wat er veranderd is ten opzichte van onze vorige wandeling. Honden willen dat ook allemaal weten, maar ze gebruiken daarvoor hun neus. Wanneer ze snuffelen aan een plukje gras, komen ze allerlei dingen te weten: welke hond hier eerder langs kwam, hoe oud die hond is, of het een reu of teefje is… Als je je hond niet laat snuffelen, kun je dat vergelijken met geblinddoekt gaan wandelen! Uiteraard laat je hen tijdens het snuffelen niet te ver van het pad gaan om de natuur niet te beschadigen en grondbroeders niet te storen.

Laat je hond zelf ook eens kiezen waar hij naartoe gaat, misschien neemt hij graag een andere route? En als hij aan het snuffelen is, geef hem dan die tijd. Wij kunnen al wandelend rondkijken, maar je hond moet echt even blijven stilstaan om alle geuren in zich op te nemen. Natuurlijk weet je hond dat jij er ook nog bij bent. Geef hem daarom wat lekkers als hij spontaan naar je kijkt. Je zal merken dat je hond zo minder trekt en meer voldoening krijgt van een wandeling. Zeker weten dat hij achteraf uitgeteld in zijn mand neerploft en droomt over alle weetjes die hij heeft opgedaan! 


Full body work-out voor honden

Tijdens een wandeling kun je alle spieren van je hond trainen, gewoon door elementen uit de omgeving te gebruiken. Hou rekening met de fysieke toestand van je hond: jonge en oude honden hebben aan een klein beetje genoeg. Bekijk het als een ‘parcours’ voor honden, sommigen noemen het ook ‘natural agility’. Ga nergens echt het bos in, maar maak gebruik van elementen op en rond wandelplaatsen en picknickpunten.

Mogelijkheden:

 • laat je hond ergens overheen lopen, bijvoorbeeld een omgevallen boom
 • laat je hond ergens onderdoor kruipen, bijvoorbeeld een omgevallen boom of een picknickbank
 • laat je hond zigzaggen tussen paaltjes
 • laat je hond op een afgeknotte boom staan, zitten of liggen - hoe kleiner de schijf, hoe moeilijker de opdracht 
 • laat je hond met de achterpoten ergens op staan en stretch de rug
 • laat je hond zich stretchen door de voorpoten ergens op te zetten, bijvoorbeeld de leuning van een bank
 • laat je hond met de voorpoten op een afgeknotte boom staan en laat hem vervolgens gaan zitten en gaan staan
 • laat je hond ergens over springen
 • laat je hond van de ene hindernis naar de andere springen
 • ren samen met je hond een heuvel op
 • doe een ‘touch’ in de lucht (hond springt met neus tegen je hand)
 • balanceer op een muurtje
   

Je hond uitlaten omdat het moet of samen iets leuks doen? 

In de dagelijkse ratrace is de hond uitlaten vaak een van de vele taakjes die afgevinkt moeten worden. Toch word je er gegarandeerd zelf gelukkiger van als je er een ‘samen’-moment van maakt. Zoek naar leuke dingen om buiten met je hond te doen, en dat hoeft niet altijd ‘kilometers vreten’ te zijn. Twintig minuten snuffelen heeft evenveel effect op je hond als een uur stevig doorstappen.

Al bellend je hond uitlaten is nefast voor de band tussen jou en je hond. Het betekent dat jij niet van de wandeling geniet en je hond dus ook niet. Gemiddeld wordt een hond 2x per dag uitgelaten, het is het hoogtepunt van zijn dag. Maak het dan de moeite waard en geef aandacht aan je hond. 

Als je met kinderen op pad gaat, is het ook leuk om verstoppertje te spelen. De hond blijft bij de ouders terwijl de kinderen zich verstoppen. Daarbij gaan ze niet van de paden, maar slaan ze bijvoorbeeld ergens een paadje in, of gaan ze achter een picknickbank zitten. De hond mag het spoor volgen en krijgt knuffels en lekkers als hij hen vindt. Sommige honden redden op die manier mensenlevens, door op zoek te gaan naar vermiste personen. Maar zelfs ongetrainde honden vinden het fijn om ‘hun’ mens terug te vinden. Je kunt ook koekjes verstoppen achter een boom langs de weg, die de hond dan snuffelend moet zoeken. Alles gebeurt daarbij met de hond aan de leiband uiteraard!