Trap eens lekker door...

Trap eens lekker door...

Gaat wandelen je te traag? Pakt uwe velo en trek eropuit! Je hoeft immers geen flandrien te zijn om onze natuur met de fiets te ontdekken. Ook zonder professionele koersfiets lukt het wel. Dicht bij huis vind je verrassende fietsroutes in en rond onze gebieden. Is de tocht te lang? Probeer dan een stukje van de route uit en geniet daarna van een terrasje. Of combineer je ritje met een ontspannende wandeling in het groen. 

Fietsen langs de haven

Deze route loodst je vanaf Fort Liefkenshoek, over de grootste sluis ter wereld, langs Doel naar het rustige Kallo. Hou zeker halt aan het Rietveld van Kallo en haal je verrekijker boven bij Putten Weiden & Putten West. Adembenemende natuur, wilde paarden en eeuwenoude forten, met onderweg charmante dorpskroegjes en picknickbanken.

Ontdek de Havenlandroute in Kallo >

Fietsen door het water

In Bokrijk, tussen fietsknooppunt 91 en 243, in het uitgestrekte vijverlandschap van De Wijers, vind je een fietstocht waarbij je niet alleen langs maar ook door het water fietst. Het fietspad neemt je mee dwars door de vijver van de ene oever tot de andere. Op een bepaald moment fiets je zelfs met het wateroppervlakte aan weerszijden op ooghoogte! (Foto Luc Daelemans)

Fiets dwars door de vijver in Limburg >

Fietsen langs kastelen

Klim aan het station in Leuven op je fiets en bol recht het Hageland in. Deze 34-km lange fietsroute brengt je onder andere langs het kasteeldomein van Horst, de Abdij van Vlierbeek en het Linden- en Chartreuzenbos. Voor de wijnkenners: ook het Bezoekerscentrum van de Hagelandse Wijn ligt op je weg.

Doe de Horstroute >

Fietsen langs cafés en brouwerijen

Deze fietsroute, met start in Tielrode of Kruibeke, bevat 47 glooiende kilometers vol natuur langs de Oude Schelde, Schouselbroek en de Polders van Kruibeke, het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen. Langs slikken en schorren, maar ook langs charmante cafés, kroegen en brouwerijen in het Waasland.

Volg de bier- en polderroute >

Fietsen op de heide

De poortfietslussen rond het Grenspark Kalmthoutse Heide tonen de mooiste plekjes van het gebied en de gemeenten errond. Ze slinge­ren tussen natuur en cultuur, heide en bos. Hou af en toe halt om onze prachtige Kalmthoutse Heide te ontdekken. De fietslussen sluiten op elkaar aan om een lan­gere tocht mogelijk te maken. Langs de routes liggen gezellige cafés en restaurants.

Geniet op de fiets in het Grenspark >

Fietsen door de polders

De Breduinafietsroute route leidt je langs stemmige dorpjes en plattelandswegen door het polderlandschap tussen Bredene en Brugge. Je fietst een stukje langs het kanaal Gent-Oostende en door dorpjes als Stalhille, Vlissegem, Houthave en Meetkerke. Onderweg kom je langs de unieke Poldergraslanden Blankenbergse Polder Zuid

Ontdek de Breduinafietsroute >

Verkies je de mountainbike?

Zowel de recreatieve als sportieve mountainbiker komt aan zijn trekken in onze natuurgebieden. Je vindt honderden kilometers aan permanente, bewegwijzerde mountainbikeroutes in alle hoeken van de Vlaamse natuur. En ons aanbod blijft groeien!

Ontdek onze mountainbiketoppers >

Fietsen door de bomen

In Limburg kun je niet alleen fietsen door het water, maar ook fietsen door de bomen! Dat is een fiets- en wandelbeleving op 10 meter hoogte door de kruinen van de bomen in Bosland. Het Limburgse fietsroutenetwerk is letterlijk en figuurlijk naar een nog hoger niveau getild. Het fietspad ligt op het fietsroutenetwerk en bevindt zich vlak bij fietsknooppunt 272 aan het Pijnven, in Bosland, Hechtel-Eksel.

Fietsbeleving op grote hoogte >

Trap verder door in Vlaanderen!

Hierboven vind je maar enkele van de vele routes op de Vlaamse wegen en dwars door de Vlaamse natuur. Er zijn er nog veel meer. Stel zelf je route samen en traps eens lekker door!

Ontdek Vlaanderen fietsland >