Trap eens lekker door...

Gaat wandelen je te traag? Pakt uwe velo en trek eropuit! Je hoeft immers geen flandrien te zijn om onze natuur met de fiets te ontdekken. Ook zonder professionele koersfiets of mountainbike lukt het wel. Dicht bij huis vind je verrassende fietsroutes in en rond onze gebieden.

Hieronder vind je enkele originele fietstips. Is de tocht te lang voor jou? Probeer dan een stukje van de route uit en geniet daarna van een terrasje. Of combineer het met een ontspannende wandeling in het groen. Ontdek de wereld, begin vlakbij.

Fietsen langs de Schelde

Minister Schauvliege en regiobeheerder Xavier Coppens startten hun tocht op de fietsbrug over de Schelde, in het centrum van Oudenaarde, vlak bij de brouwerij van Liefmans. Vandaaruit reden ze langs de Schelde naar De Rijtmeersen. Daarna staken ze de Schelde over en keerden ze terug naar Oudenaarde. Ze genoten onderweg van het uitzicht in de kijkhut in Weiput. Een beetje verderop vind je de plaats waar de geallieerden in WOI de Schelde overstaken. 

Fietsen langs de haven

Deze route loodst je vanaf Fort Liefkenshoek, over de grootste sluis ter wereld, langs Doel naar het rustige Kallo. Hou zeker halt aan het Rietveld van Kallo en haal je verrekijker boven bij Putten Weiden & Putten West. Adembenemende natuur, wilde paarden en eeuwenoude forten, met onderweg charmante dorpskroegjes en picknickbanken.

Fietsen door het water

In Bokrijk, tussen fietsknooppunt 91 en 243, in het uitgestrekte vijverlandschap van De Wijers, vind je een fietstocht waarbij je niet alleen langs maar ook door het water fietst. Het fietspad neemt je mee dwars door de vijver van de ene oever tot de andere. Op een bepaald moment fiets je zelfs met het wateroppervlakte aan weerszijden op ooghoogte! (Foto Luc Daelemans)

Fietsen langs kastelen

Klim aan het station in Leuven op je fiets en bol recht het Hageland in. Deze 34-km lange fietsroute brengt je onder andere langs het kasteeldomein van Horst, de Abdij van Vlierbeek en het Linden- en Chartreuzenbos. Voor de wijnkenners: ook het Bezoekerscentrum van de Hagelandse Wijn ligt op je weg.

Fietsen langs cafés en brouwerijen

Deze fietsroute, met start in Tielrode of Kruibeke, bevat 47 glooiende kilometers vol natuur langs de Oude Schelde, Schouselbroek en de Polders van Kruibeke, het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen. Langs slikken en schorren, maar ook langs charmante cafés, kroegen en brouwerijen in het Waasland.

Fietsen op de heide

De poortfietslussen rond het Grenspark Kalmthoutse Heide tonen de mooiste plekjes van het gebied en de gemeenten errond. Ze slinge­ren tussen natuur en cultuur, heide en bos. Hou af en toe halt om onze prachtige Kalmthoutse Heide te ontdekken. De fietslussen sluiten op elkaar aan om een lan­gere tocht mogelijk te maken. Langs de routes liggen gezellige cafés en restaurants.

Fietsen door de polders

De Breduinafietsroute route leidt je langs stemmige dorpjes en plattelandswegen door het polderlandschap tussen Bredene en Brugge. Je fietst een stukje langs het kanaal Gent-Oostende en door dorpjes als Stalhille, Vlissegem, Houthave en Meetkerke. Onderweg kom je langs de unieke Poldergraslanden Blankenbergse Polder Zuid

Trap verder door in Vlaanderen!

Hierboven vind je maar enkele van de vele routes op de Vlaamse wegen en dwars door de Vlaamse natuur. Er zijn er nog veel meer. Stel zelf je route samen en traps eens lekker door!

Ontdek Vlaanderen fietsland