Voor élke toerist toegankelijk

Voor élke toerist toegankelijk

In keurige parken kun je meestal probleemloos in een rolstoel of met een buggy flaneren. Maar wat als de wildernis roept? In enkele ‘ruigere’ natuurgebieden hebben we speciale paden aangelegd waar alles op wieltjes loopt. Met onder andere een rolstoelvriendelijke uitkijkwand, aangepast meubilair, verhuur van ‘alle-terrein-rolstoelen’, ofte Wombats, die het zand trotseren en zelfs enkele blindenpaden!

Bekijk onze volledige selectie 'toegankelijke toppers' >

Blindenpad 'De Vlinder' op de Kalmthoutse Heide

Dit pad in de Kalmthoutse Heide is volledig ingericht voor mensen met een visuele beperking. Er is ook een speciale app voorzien, die is te vinden in de App store en de Play Store onder de naam 'Vlinderpad'. Op het terrein kun je de app offline gebruiken.

Ontdek het Vlinderpad >

mechelse heide

Natuurbelevingspad in Limburg

In de buurt van de toegangspoort Mechelse Heide in het Nationaal Park Hoge Kempen vind je het Zandloperpad. Dat is een volledig verhard natuurbelevingspad van 1,5 km in de voormalige witzandgroeve Berg. Je ziet er de verschillende biotopen van het Nationaal Park. Een vogelkijkwand en een vlonder maken deze tocht nog leuker.

Bezoek het Nationaal Park Hoge Kempen >

Rolstoelvriendelijke kijkwand

In het Meerdaalwoud is er een verhard wandelpad aangelegd voor rolstoelgebruikers, met start en aankomst aan de Speelberg in Sint-Joris-Weert. Je komt er langs een uitkijkwand die geschikt is voor minder mobiele bezoekers. Als je geluk hebt spot je de konikspaarden! Ook in het arboretum van Heverleebos kunnen rolstoelgebruikers terecht. (© Tom Linster)

Bezoek Heverleebos en Meerdaalwoud >

Blindenpad in het Zwin

De wandelroute Zwinduinen en -polders is de eerste wandelroute in Vlaanderen waarbij het wandeltraject zowel door blinden en slechtzienden als door rolstoelgebruikers volledig zelfstandig afgelegd kan worden. Dat kan met behulp van de routebeschrijving en de kaart in de brochure en eventueel de audioguide, de gpx-track en/of de grootletterversie van de brochure.

Bezoek het Zwin >

De vijver rond in Grotenhout

In Grotenhout in de Kempen is er een rolstoelvriendelijk wandelpad dat vertrekt aan de ingang van Vosselaar. Het is een wandellus rond de centrale vijver, een geliefde plek voor dagvlinders, libellen, kikkers en padden. Onderweg kun je baltsende futen zien en prachtige voorjaarsflora, zoals bosanemonen of slanke sleutelbloemen. 

Bezoek Grotenhout >

Achtdrevenpad met aangepast meubilair

Het rolstoelvriendelijk Achtdrevenpad in Hallerbos is een vlak parcours van 1,8 kilometer. Onderweg kom je langs zitbanken en een aangepaste picknicktafel. Er is ook een toilet voor rolstoelgebruikers.

Bezoek Hallerbos >

Drie kilometer weelderige natuur

In het unieke natuurgebied Lozerheide werd een wandeling van 3 kilometer uitgestippeld die ook toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. In Lozerheide vind je geen heide meer, maar een rijk loofbos, bezaaid met vijvers, beekjes, kanaaltjes en graslanden. Liefst 250 verschillende planten, 47 boomsoorten, 400 variaties paddenstoelen en evenveel vlindersoorten huizen in het bos.

Bezoek Lozerheide >

Drie rolstoelpaden door Bosland

In Bosland kun je ten volle van de natuur genieten als je minder mobiel bent. De drie verschillende rolstoelpaden, door Resterheide, Kattenbos en Holven-'t Plat, bestaan telkens uit een lus van enkele kilometers. Onderweg kom je nog verrassingen tegen! (Foto Kobe Van Looveren)

Bezoek Bosland >

Wombats op de Kalmthoutse Heide

In de Kalmthoutse Heide vind je twee semi-verharde paden voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Je kunt er ook een wombat lenen om het zanderige bos in te trekken, dat zijn robuuste rolstoelen die heel geschikt zijn voor zandpaden. Grenspark Kalmthoutse Heide heeft een heel arsenaal aan minder mobiele paden, kies maar uit!

Bezoek de Kalmthoutse Heide >