Week van het bos

11-18 oktober 2020

We trappen de Week van het Bos af op 11 oktober voor een week vol natuur- en spelplezier!

Buiten spelen en op avontuur gaan in de natuur maakt ons immers gezonder én creatiever.
Dit jaar brengen we jullie opnieuw naar RAVOTland. Ga dus zeker ook naar buiten in tijden van corona.

Daar wacht een uniek educatief pakket voor de lagere school én voor de kleuters.
Aan elk pakket is bovendien een wedstrijd met te gekke prijzen gekoppeld. Elke deelnemende klas krijgt een geschenkje en maakt kans op een zotte hoofdprijs.

Het belooft alleszins een FABELTASTISCHE Week van het Bos te worden!

Kampen bouwen, groene knieën en de geur van gras, klimmen in bomen, springen over beken, rollen in het zand, … bossen vormen de ideale speelomgeving voor kinderen!
Ravotten in het groen is dan ook van alle tijden en spreekt tot de verbeelding van jong en oud. Ga dus op ontdekking naar het bos en ravot er op los.

Veel ravotplezier!

Klik op onderstaande iconen voor alle info over de pakketten én de wedstrijden.

            

Naar buiten in tijden van Corona

Nog meer dan vroeger is naar het groen trekken tijdens de lessen belangrijk. Want buiten leren helpt rust te brengen in verwarde kinderhoofden, sociale relaties en contacten te bevorderen ondanks de fysieke afstand, en een overdosis schermtijd te compenseren met extra beweging. Het educatief materiaal wordt bij voorkeur gebruikt in een bos, maar je kan er gerust mee aan de slag in een groene plek om de hoek of op de speelplaats. Voor heel wat ideeën is het zelfs mogelijk om vooraf natuurmateriaal te verzamelen en met de leerlingen op school te blijven. 

Als de verplaatsing kort is, en veilig kan gebeuren, dan is spelenderwijs leren in het groen, zeker nu, voor kinderen en jongeren belangrijk. We zetten nog enkele reden om met de school extra in te zetten op buiten leren op een rij:

  • Buitentijd maakt kinderen niet enkel gelukkiger, maar ook gezonder: spelen in een groene omgeving verbetert het immuunsysteem.
  • Heel wat leerlingen hadden beperkt of geen toegang tot buitenruimtes tijdens de (semi)lockdown. Naar buiten gaan kan hen helpen om opnieuw contact te maken met hun omgeving en zich er veilig te voelen.
  • Buitentijd biedt meer kansen voor mentale en fysieke vrijheid. Dit maakt vrij spel mogelijk. Vrij spelen is een natuurlijke behoefte die helpt bij het verwerken van situaties. Op die manier kunnen de leerlingen even alles vergeten. Buiten is dé plaats om vrij te chillen en contact te hebben met de medeleerlingen.
  • Buiten is er meestal meer ruimte dan in een klaslokaal. Sowieso is de ‘verluchting’ er optimaal, wat de verspreiding van het virus sterk afremt.

Meer weten? In deze heldere infographic vind je heel wat extra informatie. In dit artikel gaat Mark Mieras dieper in op de voordelen van buitentijd.

 

Succesvolle editie Week van het Bos 2019!

                

De Week van het Bos 2019 zit er ondertussen al een tijdje op en we mogen terugblikken op een geslaagde editie! Liefst 389 kleuterscholen en 266 scholen van het lager onderwijs stuurden foto’s, filmpjes en al dan niet uitgebreide verslagjes in van hun bosavonturen. De aftermovie geeft alvast een werve(len)de terugblik op de voorbije editie.
Hierbij ook een uitgebreidere selectie van een aantal inzendingen van zowel kleuter- als lager onderwijs. Let wel, het is telkens slechts een greep uit de vele ingestuurde foto’s, filmfragmentjes en verslagjes!

De instagramstory van de Meet and greet met Meneer de Uil en de uitstap met de Helden geven dan weer een korte impressie van de belevenissen van de winnende klassen, net als het filmpje van het bezoek van Meneer de Uil.

De educatieve pakketten en lesmaterialen blijven uiteraard beschikbaar op deze website!

Noteer alvast de datum voor de Week van het Bos 2020, want van 11 tot en met 18 oktober 2020 zetten we opnieuw ons beste ravotbeentje voor tijdens de leukste week van het jaar.