Week van het Bos: 11-18 oktober 2020


Succesvolle editie Week van het Bos 2020!

De Week van het Bos 2020 zit er ondertussen op en we mogen alvast terugblikken op een geslaagde editie!

De educatieve pakketten (Fabeltjeskrant en Ravot je rot route) werden massaal gedownload en nooit eerder hadden we meer bezoekers op www.weekvanhetbos.be.

Onze oproep om in deze corona tijden naar buiten te trekken, de natuur in, viel duidelijk niet in dovemansoren. Wie niet naar buiten kon of mocht kon ook op de speelplaats, in de turnzaal of zelfs in de klas aan de slag met het educatief aanbod. Maar liefst 462 kleuterscholen en 208 scholen van het lager onderwijs stuurden foto’s, filmpjes en verslagjes in van hun bosavonturen en namen op die manier deel aan de wedstrijden in het kader van de Week van het Bos. De winnaars van beide wedstrijden werden ondertussen persoonlijk verwittigd.

Noteer alvast dat de Week van het Bos in 2021 zal doorgaan van 10 tot en met 17 oktober!

Binnenkort plaatsen we hier een aftermovie die een werve(le)nde terugblik geeft op de voorbije editie, alsook een uitgebreidere selectie van een aantal inzendingen van zowel kleuter- als lager onderwijs.


De tweede week van oktober is naar aloude traditie de feestweek van het bos. We trappen de Week van het Bos dit jaar af op 11 oktober voor een week vol natuur- en spelplezier!

In deze corona-tijden is naar buiten trekken extra belangrijk.

Buiten spelen en op avontuur gaan in de natuur maakt ons gezonder én creatiever. Kampen bouwen, groene knieën en de geur van gras, klimmen in bomen, springen over beken, rollen in het zand… Bossen zijn de ideale speelomgeving voor kinderen. Ga dus op ontdekking in het bos en ravot er op los. In onze speelzones bijvoorbeeld!

Ook op school brengen we julllie opnieuw naar RAVOTland.

We maakten een uniek educatief pakket voor de lagere school én voor de kleuters.
Aan elk pakket is bovendien een wedstrijd met te gekke prijzen gekoppeld. Elke deelnemende klas krijgt een geschenkje en maakt kans op een zotte hoofdprijs.

Zit (een deel van) de klas thuis? Je vindt in de pakketten heel wat opdrachten waar kinderen ook thuis mee aan de slag kunnen. Zo komen ze even vanachter dat scherm en krijgen ze een broodnodige portie beweging en vitamine G(roen). Maak een leuke selectie uit de foto’s die leerlingen bezorgen. Ook zo kan je gerust deelnemen aan de wedstrijd.

Juffen en meesters, jullie kunnen nog tot de herfstvakantie de educatieve pakketten en opdrachten uitproberen en jullie kans wagen met de wedstrijd. Dien jullie formulier in tegen uiterlijk 8 november en maak kans op fabeltastische prijzen.

Het belooft een FABELTASTISCHE Week van het Bos te worden. Veel ravotplezier!

P.S. Ook minister Zuhal Demir wenst iedereen een fantastische Week van het Bos!

Klik op onderstaande iconen voor alle info over de pakketten én de wedstrijden.

            

Naar buiten in tijden van Corona

Nog meer dan vroeger is naar het groen trekken tijdens de lessen belangrijk. Want buiten leren helpt rust te brengen in verwarde kinderhoofden, sociale relaties en contacten te bevorderen ondanks de fysieke afstand, en een overdosis schermtijd te compenseren met extra beweging. Het educatief materiaal wordt bij voorkeur gebruikt in een bos, maar je kan er gerust mee aan de slag in een groene plek om de hoek of op de speelplaats. Voor heel wat ideeën is het zelfs mogelijk om vooraf natuurmateriaal te verzamelen en met de leerlingen op school te blijven. 

Als de verplaatsing kort is, en veilig kan gebeuren, dan is spelenderwijs leren in het groen, zeker nu, voor kinderen en jongeren belangrijk. We zetten nog enkele reden om met de school extra in te zetten op buiten leren op een rij:

  • Buitentijd maakt kinderen niet enkel gelukkiger, maar ook gezonder: spelen in een groene omgeving verbetert het immuunsysteem.
  • Heel wat leerlingen hadden beperkt of geen toegang tot buitenruimtes tijdens de (semi)lockdown. Naar buiten gaan kan hen helpen om opnieuw contact te maken met hun omgeving en zich er veilig te voelen.
  • Buitentijd biedt meer kansen voor mentale en fysieke vrijheid. Dit maakt vrij spel mogelijk. Vrij spelen is een natuurlijke behoefte die helpt bij het verwerken van situaties. Op die manier kunnen de leerlingen even alles vergeten. Buiten is dé plaats om vrij te chillen en contact te hebben met de medeleerlingen.
  • Buiten is er meestal meer ruimte dan in een klaslokaal. Sowieso is de ‘verluchting’ er optimaal, wat de verspreiding van het virus sterk afremt.

Meer weten? In deze heldere infographic vind je heel wat extra informatie. In dit artikel gaat Mark Mieras dieper in op de voordelen van buitentijd.

 

Succesvolle editie Week van het Bos 2019!

                

De Week van het Bos 2019 zit er ondertussen al een tijdje op en we mogen terugblikken op een geslaagde editie! Liefst 389 kleuterscholen en 266 scholen van het lager onderwijs stuurden foto’s, filmpjes en al dan niet uitgebreide verslagjes in van hun bosavonturen. De aftermovie geeft alvast een werve(len)de terugblik op de voorbije editie.
Hierbij ook een uitgebreidere selectie van een aantal inzendingen van zowel kleuter- als lager onderwijs. Let wel, het is telkens slechts een greep uit de vele ingestuurde foto’s, filmfragmentjes en verslagjes!

De instagramstory van de Meet and greet met Meneer de Uil en de uitstap met de Helden geven dan weer een korte impressie van de belevenissen van de winnende klassen, net als het filmpje van het bezoek van Meneer de Uil.

De educatieve pakketten en lesmaterialen blijven uiteraard beschikbaar op deze website!