Lager - lespakket

Ravot je Rot route voor 6-12 jaar

Kennen jullie Pienter nog? Deze slimme kraai neemt ook dit jaar de kinderen van de lagere school op sleeptouw. Samen maken jullie een echte Ravot-je-Rot route.

Er zijn 6 fiches, elk in een ander thema. Elke fiche symboliseert een deeltje van de route. Beginnen doe je natuurlijk in de klas. Je bekijkt (kaarten van) de omgeving en zoekt naar groene stapstenen. Daarna ga je op stap. En omdat het eens wat anders dan anders mag zijn, hebben we tal van leuke ideeën verzameld om de tocht net een tikkeltje anders te maken. In het bos ontdek je wat je allemaal kan doen met een tak en welke bodemhelden zorg dragen voor onze natuur. Met de één tegen allen fiche kan de klas het ook opnemen tegen de leerkracht: slaagt de klas erin om alle uitdagingen binnen de tijd tot een goed einde te brengen? Tot slot geven we nog heel wat tips om zelf te vergroenen: plant eens enkele van die verzamelde kastanjes, of ga voor een vergroening van de buurt.

Bij de Kriebelen en krioelen fiche verwijzen we naar een kriebeldierenzoekkaart. Een online zoekkaart kan je vinden via deze link. Wie zo’n zoekkaart graag bestelt om te gebruiken in de klas kan bijvoorbeeld terecht in de webshop van JNM.

Wie op zoek is naar enkele ideeën voor kriebeldieren Dikke-Bertha, kan hier terecht.

Graag wat meer uitleg? In het draaiboek vind je een antwoord op heel wat vragen:

Door met dit pakket aan de slag te gaan, kan je bovendien deelnemen aan de wedstrijd. Zo maak je kans op de hoofdprijs: je eigen (klas)bos komen aanplanten in aanwezigheid van één van de boswachters en een special guest.

Of misschien is jouw klas wel één van de 5 klassen die een boek rond de figuur van Alexander Von Humboldt ontvangt. Voor alle deelnemers is er bovendien een leuk ravot-je-rotgadget voorzien.

Pelle, Pluim & Prik: educatief pakket voor 5-8 jaar

De jongsten kunnen nog steeds op pad met Pelle de koperwiek, Pluim de eekhoorn en Prik de egel. Met meeslepende animatiefilmpjes en levensechte verhalen ontdekken de kinderen hoe snel, slim en creatief deze dieren zich dagelijks moeten tonen om te overleven in het bos. Ze worden uitgedaagd om in de voetsporen te treden van Pelle, Pluim en Prik. Bouwen ze een goed nest voor Pelle? Kunnen ze een wintervoorraad aanleggen voor Pluim? Laten ze de slechtziende Prik veilig de straat oversteken?

Trek met Pelle het bos in! Klik hier voor de filmpjes en de opdrachtenprenten >

Ook op een (groene) speelplaats of in een uitdagende turnzaal valt heel wat te beleven: Helpen jullie Pluim klaarstomen voor de winter? Klik hier voor de filmpjes en de opdrachtenprenten >

Kan je met de klas niet naar het bos? Breng het bos dan naar de klas. Samen met Prik beleef je ook daar een heus avontuur. Klik hier voor de filmpjes en de opdrachtenprent >