Week van het Bos

In de klas

Dit jaar brengen we jullie tussen 13 en 20 oktober terug naar RAVOTland! Echt waar? Echt waar! Ja, ja jullie horen het goed. Dit jaar schenken we niet enkel veel aandacht aan de lagere school maar wordt er ook voor de allerkleinsten (kleuters) een educatief pakket ontworpen in samenwerking met de Fabeltjeskrant! Buiten spelen en op avontuur gaan in de natuur maakt ons immers gezonder én creatiever.

Dit jaar zijn er verschillende educatieve pakketten beschikbaar, één voor de lagere graden (5 tot 8 jaar), één voor de hogere (9 tot 12 jaar) en één voor de kleuterklas (3 tot 5 jaar). Daarnaast hebben we een vierde pakket waar alle leerlingen van 5 tot 12 jaar mee aan de slag kunnen. Alsof dat nog niet genoeg is, krijgen alle deelnemers aan de wedstrijden een leuke RAVOTprijs én maken de leerlingen en kleuters kans op een verrassende hoofdprijs.

De opdrachten kunnen zowel in het bos, als in de turnzaal of zelfs in de klas worden uitgevoerd.

Trek tussen 13 en 20 oktober het bos in en laat het ons weten!

Meneer De Uil en het Grote Dierenbos: educatief pakket voor 3-5 jaar

De allerkleinsten trekken dit jaar met Meneer De Uil en de andere dieren uit Fabeltjesland het Grote Dierenbos in waar ze de spannendste avonturen beleven. Er zal bij elke kleuterjuf of –meester een heuse Fabeltjeskrant in de bus vallen. Deze is gevuld met toffe en uitdagende opdrachten waarbij de kleuters elke dag van de schoolweek met een ander dier uit het Dierenbos op avontuur gaan.

Helpen ze Gebroeders Bever met bouwen van een kamp? Lopen ze mee met Zoef de Haas in een marathon? Kunnen ze zich verkleden met Gezusters Hamster in een echte bosprinses of –prins? Nemen de kleutertjes deel aan onze wedstrijd? Het belooft een fabeltastische Week van het Bos te zijn. Binnenkort kan je hier de weg naar Fabeltjesland downloaden.


Pelle, Pluim & Prik: educatief pakket voor 5-8 jaar

De jongsten maken kennis met Pelle de koperwiek, Pluim de eekhoorn en Prik de egel. Met meeslepende animatiefilmpjes en levensechte verhalen ontdekken de kinderen hoe snel, slim en creatief deze dieren zich dagelijks moeten tonen om te overleven in het bos. Ze worden uitgedaagd om in de voetsporen te treden van Pelle, Pluim en Prik. Bouwen ze een goed nest voor Pelle? Kunnen ze een wintervoorraad aanleggen voor Pluim? Laten ze de slechtziende Prik veilig de straat oversteken?

Trek met Pelle het bos in! Klik hier voor de filmpjes en de opdrachtenprenten >

Ook op een (groene) speelplaats of in een uitdagende turnzaal valt heel wat te beleven: Helpen jullie Pluim klaarstomen voor de winter? Klik hier voor de filmpjes en de opdrachtenprenten >

Kan je met de klas niet naar het bos? Breng het bos dan naar de klas. Samen met Prik beleef je ook daar een heus avontuur. Klik hier voor de filmpjes en de opdrachtenprenten>


Ravot-je-Rot quiz: educatief pakket voor 9-12 jaar

Onder het waakzame oog van quizmaster Pienter testen de oudere leerlingen  hun ravot-vaardigheden én hun natuurkennis in de ravot-je-rot quiz. Voor deze kwieke kraai is enkel slim zijn niet voldoende. Kracht, lenigheid, uithouding en snelheid zijn allemaal levensbelangrijke vaardigheden voor de dieren in het bos. En ook de kinderen zullen ze nodig hebben in deze interactieve quiz!

Binnenkort kan je hier terecht voor de volledige quiz en de antwoordkaartjes.


Meet je met een dier: educatief pakket én wedstrijd voor 5-12 jaar

De Rechtvaardige Ree en zijn assistent hebben de leukste ravot-uitdagingen voor jullie op een rijtje gezet.  Er zijn twaalf verschillende opdrachten waar jullie zich zullen meten met een dier.
Zig zag je sneller dan een.... haas?  Heb je een beter evenwicht dan een … eekhoorn? Kan jij je beter oriënteren dan een....duif?
De uitdagingen uit het pakket ‘Meet je met een dier’ vormen ook de basis voor de wedstrijd van dit jaar.

Binnenkort kan je hier het pakket downloaden en meer info terugvinden over de wedstrijd.