Week van het Bos

In de klas

Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan: het thema voor de leukste week van 2018 is ... RAVOTTEN! Buiten spelen en op avontuur gaan in de natuur maakt ons immers gezonder én creatiever.

Dit jaar zorgen we voor twee educatieve pakketten, één voor de lagere graden (5 tot 8 jaar) en één voor de hogere (9 tot 12 jaar). En alsof dat nog niet genoeg is, krijgen alle deelnemers een leuke RAVOTprijs én maken jullie kans op een bosavontuur met de enige echte Helden van Ketnet.

Alle opdrachten sluiten aan bij de eindtermen en kunnen zowel in het bos, als in de turnzaal of zelfs in de klas worden uitgevoerd. Klik hier voor de eindtermen en een beknopte handleiding >

Trek dus tussen 14 en 21 oktober het bos in en laat het ons weten!


Pelle, Pluim & Prik: educatief pakket voor 5-8 jaar

De jongsten maken kennis met Pelle de koperwiek, Pluim de eekhoorn en Prik de egel. Met meeslepende animatiefilmpjes en levensechte verhalen ontdekken de kinderen hoe snel, slim en creatief deze dieren zich dagelijks moeten tonen om te overleven in het bos. Ze worden uitgedaagd om in de voetsporen te treden van Pelle, Pluim en Prik. Bouwen ze een goed nest voor Pelle? Kunnen ze een wintervoorraad aanleggen voor Pluim? Laten ze de slechtziende Prik veilig de straat oversteken?

Trek met Pelle het bos in! Klik hier voor de filmpjes en de opdrachtenprenten >

Ook op een (groene) speelplaats of in een uitdagende turnzaal valt heel wat te beleven: Helpen jullie Pluim klaarstomen voor de winter? Klik hier voor de filmpjes en de opdrachtenprenten >

Kan je met de klas niet naar het bos? Breng het bos dan naar de klas. Samen met Prik beleef je ook daar een heus avontuur. Klik hier voor de filmpjes en de opdrachtenprenten>


Ravot-je-Rot quiz: educatief pakket voor 9-12 jaar

Onder het waakzame oog van quizmaster Pienter testen de oudere leerlingen  hun ravot-vaardigheden én hun natuurkennis in de ravot-je-rot quiz. Voor deze kwieke kraai is enkel slim zijn niet voldoende. Kracht, lenigheid, uithouding en snelheid zijn allemaal levensbelangrijke vaardigheden voor de dieren in het bos. En ook de kinderen zullen ze nodig hebben in deze interactieve quiz!

Klaar voor de volledige quiz? Klik hier!


Wedstrijd

Bosdieren Pelle, Pluim, Prik en quizmaster Pienter hebben de leukste ravot-uitdagingen voor jullie op een rijtje gezet. Ontdek ze op de achterkant van de Week van het Bos affiche of download ze hier.

Kan jouw klas er minstens 3 volbrengen en dat bewijzen met een leuk fotoverslag? Dan krijgen alle leerlingen een cool ravot-je-rot gadget opgestuurd én maken jullie kans op de duizelingwekkende hoofdprijs: een bosexcursie in het gezelschap van de Helden! *

Hoe neem je deel? Stuur voor 29 oktober een mailtje naar info@weekvanhetbos.be met

  • Een fotoverslag van minstens 3 Week van het Bos opdrachten (deze opdrachten zijn te vinden in de educatieve pakketten en/of op de achterkant van de affiche)
  • Het volledige adres van jouw school
  • Het aantal leerlingen in jouw klas

Elke leerling krijgt een ravot-je-rot gadget opgestuurd (zolang de voorraad strekt) met de post. Uit alle deelnemende klassen loten we bovendien één hoofdwinnaar.

SUCCES!

* Deze boswandeling in het bijzijn van de vier Ketnet helden én een echte boswachter gaat door op 15 november 2018 in Blaasveldbroek (Willebroek).
Het transport per autocar om de winnende klas naar het Blaasveldbroek te brengen wordt bekostigd door het Agentschap voor Natuur en Bos.